Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utmaningar när det dör fler än det föds

Från 2015
Skylt som pekar till Lappträsk och Lovisa.
Bildtext Lovisa och Lappträsk hade högre mortalitet än nativitet förra året.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Siffror från statistikcentralen visar att majoriteten av de finländska kommunerna hade en högre mortalitet än nativitet förra året. Både Lovisa och Lappträsk hör till dessa kommuner.

Om man ser på Finland som helhet föddes det fler människor än det dog förra året. Trots det här tampas majoriteten av kommunerna med en hög mortalitet och en allt äldre befolkning. I huvudstadsregionen är nativiteten däremot mycket hög vilket förklarar det nationella resultatet.

I Lovisa dog det 71 personer fler än det föddes förra året. Utvecklingsdirektör Sten Frondén säger att det är ett vanligt fenomen i kommuner där inflyttningen är låg och åldersstrukturen visar på en allt äldre befolkning.

- Det är ju ett nationellt fenomen, men det är något vi hela tiden arbetar med, säger Frondén.

Fler invånare och arbetsplatser

Receptet för att motverka trenden är enligt Frondén att skapa arbetstillfällen och öka inflyttningsgraden. Men det är lättare sagt än gjort.

- Nedläggningen av Strömfors fabrik innebar ju att över 200 arbetsplatser gick förlorade. Hur vi ska lösa det diskuterar vi hela tiden.

Siffrorna för Lovisa är ändå inte ovanligt alarmerande och Frondén poängterar att inflyttningen nu är litet bättre än vad den var för några år sedan. Dessutom finns det företag som är intresserade av Lovisa.

Befolkningen blir äldre

På vårdsidan är man väl förberedd på en allt äldre befolkning. Grundtrygghetschef Carola Klawér säger att man noga planerat ett effektiverat serviceboende och hur man borde effektivera hemvården och den öppna sjukvården.

- Ungefär 28 procent av befolkningen kommer att vara över 65 år gamla om fem år. Det lönar sig att vara väl förberedd, säger Klawér.

Optimism i Lappträsk

Lappträsk är den andra östnyländska kommunen med högre mortalitet än nativitet. I Lappträsk dog 22 personer fler än det föddes förra året. Kommundirektör Tiina Heikka är ändå optimistisk.

- Det är ju ett faktum att befolkningen blir äldre, men under det här året har det fötts många barn här så jag hoppas att nästa års siffror ser bättre ut, säger Heikka.

I Lappträsk delar kommunen ut så kallade "babypåsar" till småbarnsföräldrar. Dessa babypåsar innehåller olika saker som kan vara nyttiga att ha när man får barn. Enligt Heikka är det främst fråga om en uppmuntrande gest från kommunens sida.

- Jag har redan hunnit dela ut två stycken sedan jag kom tillbaka från semestern för två veckor sedan.

På ett eller annat sätt

Precis som i Lovisa gäller det för Lappträsk att växa och sysselsätta folk. Skattebetalare behövs när pensioner ska betalas och vård ska finansieras. Tiina Heikka säger att det helt enkelt måste lösa sig på ett sätt eller annat.

- Vi måste komma ihåg att de äldre också varit skattebetalare och att det faktiskt är vår uppgift att ta hand om dem.