Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Amerikanskt företag leverar patientdatasystem

Från 2015
Läkare studerar patientuppgifter
Bildtext Nu finns omkring 50 olika patientdatasystem i huvudstadsregionen. De ska om några år ersättas av Apotti.
Bild: yle

Amerikanska Epic Systems föreslås leverera det jättelika patientdatasystemet Apotti. Systemet ska tas i bruk av kommunerna i huvudstadsregionen. I slutskedet stod valet av leverantör mellan kanadensiska CGI och amerikanska Epic Systems.

Långköraren med patientdatasystemet Apotti tog ett stort steg framåt under måndagen när det klarnade vilken leverantör som vunnit upphandlingen. Den har på grund av olika överklaganden till marknadsdomstolen pågått i drygt två år.

I juni avslog marknadsdomstolen CGI:s besvär om att Epic Systems skulle ha fått en fördel genom att de fått lov att lämna in ett alternativt förslag i upphandlingen.

Apotti ska tas i bruk i Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda samt inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. De ska ännu godkänna leverantören och i november ska avtalet med Epic skrivas under.

Ska ersätta 50 olika patientdatasystem

Tanken med patientdatasystemet är att det ska göra att alla uppgifter om en patient finns tillgängliga på samma ställe. Tack vare det räknar kommunerna med att besök på vårdmottagningarna minskar till förmån för elektroniska tjänster.

Apotti ska ersätta omkring 50 olika datasystem som nu används inom social- och hälsovården i huvudstadsregionen.

Tas i bruk 2017

Patientdatasystemet tas stegvis i bruk från och med 2017. Först ut är Pejas sjukhus i Vanda där Apotti ska vara i bruk under hösten 2017. Under åren därpå följer övriga kommuner efter.

Esbo och Kervo har däremot beslutat sig för att stanna utanför patientdatasystemet, men kan vid behov komma med i systemet senare genom KL-Kuntahankinnat Oy. Kuntahankinnat gör upp avtalet med den nya leverantören.

Kostnaderna för patientdatasystemet beräknas bli 335-430 miljoner euro under tio år. Det betalas av skattebetalarna.

Namnet Apotti härleds ur ”asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelu”.