Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Road rage, anyone?

Från 2015
Uppdaterad 24.08.2015 13:47.
Bild: yle

Många av oss blir arga i trafiken, men innan raseriet bakom ratten tar full kontroll över dig, läs våra tips på hur du kan undvika att bli helt galen när du kör bil.

Road rage, raseri bakom ratten eller vrede i trafiken, har varit på tapeten på sistone. Bettina Sågbom skriver för Svenska Yle om ämnet och uppmanar alla att bete sig som folk när de kör bil. Raseri bakom ratten har också varit lite av ett tema hos oss på X3M.

Succémorgonen frågade lyssnarna vad de tycker är det mest irriterande som människor gör när de kör bil. Det kom in fler svar än vi förväntade oss, men här har vi listat det som folk blir mest irriterade på:

  • När människor kör för långsamt, speciellt om de kör bara lite under den officiella hastigheten.
  • När människor inte använder blinkern när de kör ut ur rondellen.
  • När folk alltid kör om dig, oavsett vilken hastighet du har.
  • Människor som inte bryr sig om säkerhetsmellanrummet och kör för nära dig.
  • Mopedbilar som kör för sakta på landsvägen.

Temat fick en fortsättning i Myteriet som intervjuade Peter Wendell från Fagerholms Bilskola och trafikpsykologen Mika Hatakka. Enligt Peter är orsaken bakom att man inte följer trafikreglerna helt enkelt det att människorna är lite lata och slarviga. Sedan blir det dessutom lättare att bryta mot reglerna när andra också gör det.

Enligt Mika kan problemet bakom vrede i trafiken vara att folk tar andras dåliga beteende som någonting personligt. Att någon körde om dig på landsvägen betyder inte att hen hatar dig.

Lösningen?

Till och med den bästa chauffören glömmer ibland att använda blinkern. Det är just därför så många blir arga i trafiken, eller känner någon som lider av raseri bakom ratten. Vad kan man göra då för att undvika att bli så förbannat arg när man kör bil?

Peter Wendell och Mika Hatakka hade några bra tips:

  • Man kan andas in och räkna lite, och för att vara på den säkra sidan ska man räkna åtminstone till 25.
  • Kör till kanten, ta en paus. Oftast har du inte så bråttom som du kanske tror att du har.
  • Gå fram och prata med den som förorättat dig i trafiken. Kom ihåg att vara saklig!
  • Inse att världen inte kretsar kring dig själv, andras beteende i trafiken har oftast inte någonting med dig personligen att göra.
  • Om det sist och slutligen blir så allvarligt att du har svårt att behärska dig själv och vill ge stryk åt den andra chauffören, så ska du köra utan skor. Då tar det en stund innan du kommer ut ur bilen för att du är tvungen att sätta på dig skorna, och då har du redan lugnat ner dig. Kom ihåg, våld är aldrig lösningen.