Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Meteorian blir miniatyr

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 05:41.
Matts Andersén visar kratermodellen.
Bildtext Matts Andersén visar kratermodellen.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Meteorian på Söderfjärden i Vasa har lockat besökare från över hundra länder. Nu skapas en kratermodell som ska visa hur det såg ut vid nedslagsögonblicket för 520 miljoner år sedan.

7000 kvadratmeter vid Meteorian ska fyllas med nya besöksmål. På gång just nu är en kratermodell i miniatyr som visar hur det såg ut på den unika platsen för över 500 miljoner år sedan.

Kratern, som har en diameter på sex kilometer, ska förminskas 500 gånger. Miniatyren kommer att få en diameter på 10 meter och vara en meter djup.

- Den gula bollen på ena kraterkanten är Öjberget med utsiktstornet, säger naturvetare och Meteoria-ansvariga Matts Andersén.

Idén men kratermodellen är ta bort sediment, alltså det som har avlagrats i kratern efter nedslaget, sandsten, lersten, lera och jord.

- Då lagren skalas bort får vi en krater med en upphöjning i mitten av modellen. Upphöjningen, eller kupolen, visar hur det såg ut vid nedslagsögonblicket.

Kratermodellen ska bli inklädd av vasasten. Det blir ett stort och omfattande arbete att hitta stenarna och sedan placera ut dem. Men när det är klart ska besökarna kunna gå ner i kratern, säger Andersén.

Flera planer på utbyggnad

Så småningom kommer det att resas två lador i anslutning till observatoriet och utställningarna.

- Den ena blir konferensutrymme och i den andra ska jordbruksredskap från 1900-talets början ställas ut.

Vi hoppas också på att få hit Oravias stenpark, säger Andersén.

Teknik på meteorian

Kratermodellen ska tjäna som turistmål även under lågsäsong.

- Man ska kunna uppleva meteorian även om inte guiderna är på plats och utställningen håller stängt. I framtiden kommer det att skapas någon slags applikation som ska kunna laddas ner till telefon eller pekplatta, säger Andersén.

Kratermodellen kommer att vara klar nästa sommar.

Matts Andersén och kratmodellen på Meteorian

4:38