Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rätt att sparka smugglande kapten

Från 2015
Bilkön till färjan

Det var rätt av Wasaline att häva arbetskontraktet med den kapten som hade smugglat cigaretter och alkohol, det har arbetsdomstolen slagit fast.

Det var under våren 2014 som NLC Ferry, bolaget bakom Wasaline, hävde arbetsavtalet med kaptenen som också fungerade som förtroendeman.

Kaptenens arbetsavtal hävdes sedan tullen tagit honom när han smugglade i land oskattade cigaretter och alkohol. Varorna hade kaptenen köpt via den så kallade slabben ombord. Genom slabben kan personalen ombord köpa alkohol och cigaretter skattefritt. De varor som köps via slabben får inte föras i land utan måste förtäras ombord.

Kaptenen hade också skött om slabben ombord på Wasa Experss. Genom att sköta om hela personalens beställningar fick man rabatt. Pengar som kaptenen tog för besväret, men inte betalade skatt på. Arbetsdomstolen godkänner inte det här förfarandet.

Finlands skeppsbefälsförbund ansåg att hävningen av arbetsavtalet var olaglig och att den bryter mot säkerheten i arbetsförhållandet för förtroendemän. Arbetsdomstolen anser att skälen till hävningen av arbetsavtalet var tillräckligt starka.

Kaptenen vill ha ersättning för två års lön, omkring 250 000 euro. Arbetsdomstolen beslöt att Finlands skeppsbefälsförbund ska stå för motpartens, Finlands rederiers, advokatkostnader på knappt 15 000 euro.