Mångkulturell kalender delas ut i Helsingforsskolor

När firar andra länder nyår och vad är ramadan? Det får elever i Helsingfors lära sig genom Festkalendern som skickas ut till stadens skolor.
Målet med den mångkulturella kalendern är att öka elevernas kunskap om andra kulturer och skapa en mer välkomnande miljö för de elever som tillhör en annan religion.
Kalendern är ett pilotprojekt som påbörjats av föreningen Ad Astra, kultur- och religionsforumet Fokus och Undervisningsverket i Helsingfors.
Förutom väggkalendern finns också en digital version som innehåller mera bakgrundsinformation om de olika festligheterna.
Respekt för de osynliga eleverna
Milena Parland är en av initiativtagarna och säger att målet med kalendern är flera.
- Vi brukar tala om osynliga barn. De som firar andra högtider än vad resten av klassen gör.
Enligt Parland kan de känna sig utanför och annorlunda.
- De kanske inte vågar sjunga med i de vanliga sångerna utan mimar med. Vi vill att alla i klassrummet ska känna sig trygga.
Parland önskar också att väggkalendern ska lära både elever och lärare mer om flera religioner och traditioner.
Mångkulturalism inget konstigt
I Kottby lågstadieskola har man redan i två år uppmärksammat andra kulturers högtider via projektet Fira tillsammans!.
Genom att bekanta sig med det kinesiska nyåret vet eleverna mer om Kina och tack vare firandet av den indiska ljusfesten har eleverna lärt sig mera om Indien.
- Det är roligt. Jag visste inte någonting om Indien men nu vet jag att man har många elefanter där och man dansar där och jag vet hurudan musik de har, säger eleven Cecilia Borg.
Rektor Pia Silvander säger att de tar fasta på högtider som någon av skolans elever redan firar.
- Vi har märkt att de elever som är bekanta med de här festligheterna lyser upp.
Nästa i tur står Eid al-adha som är den islamiska offerfesten. Det går ut på att vara tacksam för vad man har. Det kurdiska nyåret firas i mars.
Lättare att få vänner
Genom att beakta flera religioners festligheter i klassrummet är tanken att eleverna ska bli mer toleranta och öppna för mångkulturalism.
Det går inte många elever med utländsk bakgrund i Kottby lågstadieskola, men mångkulturalismen finns ändå i barnens vardag.
- Jag brevväxlar med en i London, hon är min kompis. Och så har jag vänner från Brasilien och min moster bor i USA, säger Minea Cantell.
Också klasskompisen Cecilia Borg har vänner från andra kulturer.
- Nära oss bor en flicka som är från Somalia. Hon flyttade hit för att det blev krig där. Hon är jätterolig och en bra kompis. Sen har jag kompisar från Storbritannien.
Den digitala festkalendern hittas HÄR.