Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Esbo Ciné 2015 – rädda världen!

Från 2015
Uppdaterad 20.08.2015 18:25.
Greenpeace-aktivister försöker stoppa ett ryskt valfångsfartyg
Bildtext Den lilla människans kamp. How to Change the World visar hur man faktiskt kan förändra världen.
Bild: Dogwoof

Miljöfrågor är ett centralt tema bland de dokumentärer som Esbo Ciné väljer att lyfta fram i år. Vilka problem står vi inför? Hur har vi hamnat här? Vad kan vi göra för att undvika en katastrof?

Det är ofta med en viss bävan man bänkar sig inför dokumentärer om miljöfrågor. Någorlunda föreberedd på vilka problem som ventileras bereder man sig på att pendla mellan en känsla av ilska och vanmakt.

Och hur roligt är det att sitta på de anklagades bänk utan att veta hur man skall orka stiga upp från den?

Men vem har sagt att det alltid skall vara rolig? Räcker det inte att budskapet är viktigt, faktabiten välpaketerad och framförandet fängslande? Och vem har sagt att man inte kan påverka!

Här är således två filmer du borde se – vare sig du vill eller inte.

10 Billion – allt du behöver veta

Regissören Peter Webber är känd för filmer som Flicka med pärlörhänge – den fiktiva berättelsen om hur konstnären Johannes Vermeer får inspiration till en av sina mest kända tavlor. En ytterst visuell kärleksförklaring till den smärtsamma skönheten.

När Webber nu gör en dokumentär om miljöfrågor är ramen avskalad men innehållet explosivt. Och smärtsamt klarsynt.

en himlakropp närmar sig jorden
Bild: Oxford-Films

I centrum för det hela står den brittiske vetenskapsmannen Stephen Emmet vars forskarteam ägnar sig åt miljöfrågor.

Och när jag säger "centrum" menar jag det bokstavligen. Stephen Emmet står nämligen ensam på en scen och levererar sina kalla fakta. Ungefär som om han deltog i ett avsnitt av Ted Talks.

Och han gör det bra. Sakligt – men med eftertryck. Det går åt 3000 liter vatten till att framställa en enda hamburgare. Fyra liter till att framställa en enliters plastflaska med vatten.

År 2050 kommer matbehovet att ha fördubblats - och vad gör vi då? När vi redan nu använder 40% av jordens yta till att framställa mat?

Mellan varven slänger man in snygga bildsjok som snabbt visualiserar vidden av det som sägs. I slutskedet är man antagligen lika matt som publiken inför vilken Emmet talar. Men det gör inget.

Man har fått mycket att fundera på. Konkreta saker.

Du kan se filmen i Esbo den 21.8 kl: 19.15 / 26.8 kl: 21.00 / 27.8 kl: 15.15.

How to change the world – när Greenpeace föddes

Jerry Rothwells dokumentär skildrar hur ett gäng unga entusiaster i början av 1970-talet ger sig ut till havs för att protestera mot provbombningarna i Amchitka.

Bob, Patrick, Paul och resten av gänget har visserligen inte riktigt hunnit tänka igenom detaljerna kring äventyret till havs – men vem bryr sig? Det viktiga är att man tar ställning. Och att media hakar på.

Greenpeaceaktivister på 1970-talet
Bild: Dogwoof

Och det gör media. Från första början. Det här är nämligen gänget som insåg vidden av att ”go viral” fyra decennier innan de sociala medierna gjorde entré.

Eftersom dessa energiska män och kvinnor är barn av fredsrörelsen och på väg att surfa ut på en grön våg så väljer de att döpa sin tilltufsade båt till Greenpeace.

Det första uppdraget föder fler. Vem skall rädda valarna? Och sälarna? Världen?

Det här är en underhållande och välberättad historia som fungerar på många plan. Samtidigt som den återger hur en enskild grupp förmår påverka sin samtid visar den också hur samma grupp splittras för att ge rum för nya konstellationer.

Vad händer när en idé växer till en organisation? När en organisation institutionaliseras? När en grupp som fötts ur en och samma vilja plötsligt dras åt olika håll?

Är det så att människan är den svagaste länken i alla sammanhang?

Jerry Rothwells film är således både en underhållande historielektion och ett upplyftande bevis på att det går att påverka. Även om det inte är gratis.

Du kan se filmen i Esbo den 21.8 kl:21.00 / 26.8 kl:18.45 / 27.8 kl: 16.45.