Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s säkerhetsråd sällsynt enigt om Syrien

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 06:40.
Flyktingar från Syrien väntar vid den turkiska gränsen.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

FN:s säkerhetsråd har för första gången enats om en ny fredsplan för Syrien.

Säkerhetsrådet antog i natt en resolution där man stöder förberedande förhandlingar mellan parterna i det över fyra år långa inbördeskriget i Syrien.

Parterna anses inte ännu vara redo för regelrätta fredsförhandlingar och FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura ska därför träffa parterna skilt för sig för att diskutera deras syn på terrorism och återuppbyggnad.

Resolutionen föreslår att man inrättar en "inkluderande övergångsregering med fullständiga verkställande befogenheter".

Det sägs ändå inget om ett eventuellt maktskifte eller om president Bashar al-Assad borde stiga åt sidan såsom oppositionen konsekvent har krävt.

"Historiskt genombrott"

Resolutionsförslaget lades fram av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet och den godkändes av samtliga 15 medlemmar.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Churkin säger att det är första gången som säkerhetsrådet enas om ett politiskt dokument om Syrien medan Frankrikes ambassadör kallade genombrottet historiskt.

- Säkerhetsrådet har återfunnit sin enighet om Syrien, jag anser att det här är en stor framgång, sa ambassadören Alexis Lamek.

Säkerhetsrådet fördömde terroristdåd som Islamiska staten IS och Al Nusrafronten har utfört.

FN fördömer också alla attacker mot civila och uttrycker oro för den värsta flyktingkrisen i världen som har tvingat 12 miljoner människor att fly från sina hem.

Den syriska oppositionen i exil är ändå missnöjd med resolutionen och understryker att fredssamtal är meningslösa så länge som regeringsstyrkor fortsätter att massakrera civila.

Den syriska regeringen har inte ännu kommenterat säkerhetsrådets beslut.

Diskussion om artikeln