Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

När Isac Elliot blev tolvårig tonårsidol

Från 2015
isac elliot, waking up the world
Bild: Yle/Charlotta Munsterhjelm

Isac Elliot Lundéns liv förändrades under ett år 2013. Han satsade på musikkarriären och blev som tolvåring en popstjärna som inte kan röra sig ute på gatorna utan att bli igenkänd. Och fansen hänger alltid utanför hans hus i Grankulla.

I Bettina möter vi den tolvåriga popstjärnan Isac Elliot som har lockat en mycket stor och väldigt ung publik. Isac Elliot har just släppt sin första singel "New Way Home".

Isac Elliot för första gången hos Bettina - Spela upp på Arenan

Hur kan en 12-åring producera en så proffsig skiva, undrar Bettina. Elliot har fått hjälp av fans, skivbolag och studion. Och av musikerpappan Fredrik "Fredi" Lundén, sångare i The Capital Beat. Isac Elliot skriver låtar tillsammans med sin pappa. Det är inte så lätt att skriva text. Och han har övat mycket på engelska. Man ska satsa i skolan och lyssna på äldre.

Varför sku man måsta vänta!

― Isac Elliot

Hur hinner man med skolan då? Familjen hjälper och stöder, skolan har gått bra, menar Isac. Pappa Fredi är också lärare.

Målsättningen är att uppträda för stor publik och på en stor scen. Först är Isac Ellliot alltid nervös, men sedan vill han inte ens komma ner från scenen.

Isac Elliot: New Way Home - Spela upp på Arenan

Sedan uppträder Isac Elliot med "New Way Home". Singeln placerade sig på en första plats på Finlands officiella lista några veckor senare.

Isac Elliot i Min Morgon - Spela upp på Arenan

I "Min morgon" sjunger Isac Elliot "New Way Home" akustiskt och snackar med Eva Kela och Henrik von Pfaler.

Grunden till Isac Elliots sångkunskaper lades under hans tre år med pojkkören Cantores Minores. Först tyckte han inte alls om det, men han förstår nu att det var bra att han gick där. Han älskar att dansa, och har just spelat in en video i Miami. Det känns jättebra att man vill skapa en världsstjärna av honom. Hans låt är elfte på Billboardlistan. Eva Kela säger att man måste vara försiktig också, inte låta allt gå överstyr.

Hur handskas Isac Elliot med fansen, Ellioteersen? Isac Elliot tycker det är roligt med alla fans och allt roligt han får på posten

Isac Elliot - Waking Up the World - Spela upp på Arenan

Debutalbumet Wake Up World sålde platina i Finland, och New Way Home gick upp på topplistan i Finland, Norge, Sverige och Singapore. Isac Elliot spelade sin första konsert utomlands i Oslo den 3 november 2013. Den sålde slut på några minuter.

My Tengström och Charlotte Munsterhjelm gjorde en dokumentärfilm om Isac Elliots första år, året då Isac Elliot väckte världen och blev storstjärna i synnerhet i Norge. Filmen följer inspelningar i studio, resor och vardagsliv med musikerpappan Fredrik Lundén.

Hur har Isacs liv förändrats? Nästan allt har förändrats på ett halvt år, berättar Isac. Han kan inte röra sig ute på gatorna utan att bli igenkänd. Och fansen hänger alltid utanför hans hus i Grankulla. Fansen har redan blivit besvärliga.

Isac Elliot träffar Bettina efter succéen - Spela upp på Arenan

Hur är det att bli jättekänd och jättestor på kort tid? Bettina träffar den nu 13-åriga Isac Elliot i februari 2014. Nu är han inte nervös mera. Den första träffen med Bettina var en av hans allra första intervjuer och liveuppträdanden. När han har sett på det senare tycker han att han är hemsk. Men det är samtidigt en viktig målstolpe han minns. Nu har han gjort så många intervjuer och uppträdanden att han inte bryr sig. Isac Elliot menar att det inte alls är tungt och jobbigt att vara barnstjärna, mest har det varit roligt. Och pappa Fredi Lundén håller honom på mattan.