Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sundomdialekt fungerar bra som rap

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 16:12.
Grova sektionen rappar på dialekt
Bildtext Grova sektionen rappar på dialekt
Bild: Yle/ Alexandra Häggman

Jonatan Skagersten och Daniel Huhtamäki har varit kompisar sedan barnsben, och också gjort musik tillsammans i flera år. Musiken har förändrats en hel del under åren men samarbetet består och numera har de också med sig en tredje kille Guiusep Dueñas, som ursprungligen kommer från Peru. ”Dj Jupe” kallas han och sköter den tekniska biten, medan de andra två alltså rappar på svenska om allt mellan himmel och jord.

- Det viktigaste är inte att rappa på dialekt, utan innehållet, säger Daniel Huhtamäki.

Att killarna rappar på dialekt är något som folk regerar på, men för dem är det verktyget de använder för att göra låtar. De försöker att inte begränsa sig själva på grund av dialekten.

Vad kommer först - text eller beat?

Arbetsprocessen går till så att de först skriver en text och sedan testar olika beat och ser vad som passar ihop.

- Om man väljer beat före texten så kan det lätt bli lite stelt, men om texten kommer först måste man leka fram beatet, säger Jonatan Skagersten.

Gruppen inspireras av sina egna och andras liv och använder vissa karaktärer i rapptexterna för att peka på olika fenomen i samhället.

- Vi gör detta väldigt seriöst trots att det inte är ett jobb, säger Daniel Huhtamäki.

Grova sektionen rappar på dialekt
Bildtext Sundomdialekt funkar bra då man rappar
Bild: Yle/ Alexandra Häggman

Många har dragit parallellen mellan Grova sektionen och humorgruppen KAJ som också gör låtar på dialekt.

- Det är ju roligt och KAJ är ju grymt bra. De har visat att man inte behöver ta till rikssvenska för att bredda publiken, säger Jonatan Skagersten.

Skiva på kommande

Grova sektionen, som funnits sedan 2005, har varit ganska osynlig hittills, men de ska nu ge ut en egen skiva och hoppas på större synlighet. Skivan, som kan liknas vid ett mixtape, kommer att släppas i höst och i första hand ges ut gratis på nätet. I andra hand kommer killarna att trycka upp en handfull CD-skivor. Musik kommer dom alltid att hålla på med i någon form.

- Det som är kul med Österbotten är att det finns så mycket musiker. Fast man inte håller på med samma sorts musik har folk ett väldigt öppet sinne mot olika genrer, säger Jonatan Skagersten.