Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Krigsinvaliderna samlades till sista stora festen

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 16:52.
Krigsinvalidernas brödraförbunds 75 års fest
Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Över 800 krigsinvalider med makar, makor och stödpersoner samlades iförda sina förtjänsttecken för att fira förbundets historia i Mässcentrum i Helsingfors. Också president Sauli Niinistö deltog i festen.

Trots att inga stora fester längre kommer att ordnas ska förbundets verksamhet fortsätta fram till början av 2020-talet.

Medelåldern bland medlemmarna är hög och de svagaste kördes till platsen i diplomatbilar. En räcka på 22 svarta diplomatbilar samlades i korsningen mellan Norra Esplanaden och Mannerheimvägen för att köra till Mässcentrum.

Programmet är inte längre tillgängligt
En lång räcka bilar körde till festplatsen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Krigsinvalidernas Brödraförbund är en organisation som krigsinvaliderna själva grundade år 1940. Till de viktigaste uppgifterna hör att utveckla den lagstadgade vården och ersättningsskyddet och se till att informationen till medlemmarna fungerar.

- Krigsinvalidernas uppoffringar för fosterlandet kan aldrig helt kompenseras och man kan aldrig tacka dem tillräckligt, poängterade president Sauli Niinistö.

Kampen är inte över

- Fastän vapnen tystnade år 1945 betyder det inte att kampen är över. Priset för vår frihet var högt och det betalades fortfarande av hela folket under freden. I våra krig skadades permanent 95 000 finländare som blev märkta av kriget för hela livet. För en del av er har kampen fortsatt redan i sju årtionden, sade Niinistö.

Enligt Niinistö är veteranernas uppoffringar inte bara tappra krigshandlingar utan mycket mer.

- Skadorna är inte bara fysiska. Det förekommer mycket allvarliga psykiska trauman och det har varit svårt att tala om dem. Psykiska skador har lätt kunnat uppfattas som ett tecken på svaghet fastän bördan är lika tung att bära som en fysisk skada, betonade presidenten.

Han tog också fram familjernas roll. I många familjer skapade spåren av kriget många bekymmer och osäkerhet.

I slutet av fjolåret var ännu 4 000 krigsinvalider i livet, deras medelålder är över 90 år.

Diskussion om artikeln