Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Nordkalks kalkbrott på Gotland allt mer osannolikt

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 14:52.
Kalkgruvan i Pargas
Bildtext Nordkalks gruva i Pargas.
Bild: Yle/Marcus Nordström

Den omstridda Ojnareskogen på Gotland kan sist och slutligen få en skyddad status som ett så kallat Natura 2000-område, skriver Dagens Nyheter. Det kullkastar alla planer på kalkutvinning i området.

Lagförslaget om ett skyddat naturområde har under ledning av Miljöpartiet redan beretts färdigt vid Klimat- och miljödepartementet, enligt flera källor till DN.

Socialdemokraterna ska också vara med på noterna.

Det här betyder att Pargasbaserade Nordkalks planer på att öppna ett nytt kalkbrott på området går i stöpet. Företaget har bland annat hotat med skadeståndskrav om projektet inte blir av.

Nordkalk planerar ett kalkbrott på 170 hektar som uppskattas vara värt över två miljarder euro.

”Obekräftade rykten”

Nordkalks informatör Eva Feldt säger ändå till Kauppalehti att Nordkalk aldrig har hotat någon eftersom de utgår ifrån att projektet realiseras.

Feldt vill heller inte kommentera DN:s uppgifter till Yle Nyheter utan säger att bolaget väntar tills regeringen kommer med ett officiellt utlåtande.

- Uppgifterna om ett Natura 2000-område är fortfarande bara obekräftade rykten, säger Feldt.

Stort motstånd mot kalkbrytning

Ärendet har vandrat genom rättssystemet de senaste tio åren efter att Nordkalk ansökt om provbrott och bergtäkt i Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland.

Bland annat Naturvårdsverket och ett flertal naturskyddsföreningar har motsatt sig projektet. I mars bad Naturvårdsverket den svenska regeringen att peka ut området som Natura 2000-område.

Mark- och miljödomstolen har sedan dess väntat på regeringens beslut i frågan.