Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terrafame får två år att fixa Talvivaara

Uppdaterad 19.08.2015 08:54.
Gruva i Talvivaara
Bildtext Imorgon återupptas malmbrytningen och inom två år väntas lönsamhet.

Även om tilltron till gruvprojektet i Sotkamo är skral bland investerarna, tror både näringsministern och den nytillträdde styrelseordföranden för det statliga bolaget Terrafame starkt på potentialen i Talvivaara.

- Vi är helt beroende av metallpriserna. Infrias Världsbankens prognoser, har vi möjlighet att nå ett positivt kassaflöde i slutet av 2017, säger Lauri Ratia, som är stryrelseordförande i Terrafame.

I morgon återupptas malmbrytningen i Sotkamo, och planen för nästa år är att bryta 15 000 ton nickel, medan mängden kan fördubblas år 2018.

Vattenproblemen kan avhjälpas

Även miljöproblemen som länge bromsat verksamheten i området håller enligt Ratia på att lösas och nästa månad kör man på prov igång det avledningsrör som ska minska på de stora vattenreserver som förorsakat översvämningar i området.

Nu pågår också letandet efter en verkställande direktör för statsägda Terrafame och under höstens lopp hoppas man hitta en lämplig person som kan axla uppdraget.

"Upp till bevis"

Staten har nu satsat 209 miljoner euro i återupprättandet av gruvdriften och näringsministern. Centerns Olli Rehn sade i dag att han är villig att ge Terrafame två år tid att bevisa att verksamheten kan bedrivas lönsamt.

- Men jag anser att staten inte permanent ska bedriva gruvdrift. Så lyckas man få stabil verksamhet i bolaget tror jag också att privata investerare ska intressera sig. Och då ska staten inte längre skjuta till kapital till bolaget, anser Rehn.