Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gröna presenterade alternativt regeringsprogram

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 20:28.
Ville Niinistö
Bild: Lehtikuva

De grönas riksdagsgrupp har vid sitt sommarmöte i Jyväskylä presenterat ett eget alternativ till statsminister Juha Sipiläs (C) regeringsprogram.

De gröna protesterar mot de som de anser överstora och kallsinniga nerskärningarna i utbildningen och välfärden. Själva lovar de att morgondagen blir bättre i sitt regeringsprogram.

Yle Nyheter TV-nytt: Ville Niinistö: De svaga, gamla och sjuka lider av regeringens beslut - Spela upp på Arenan

- Regeringen säger att de nedskärningar den föreslår är ett måste. Så är det inte alls, det handlar helt och hållet om vilka värden du väljer. Regeringens nerskärningar skrotar välfärdsmodellen genom att ta av de svagaste. Och att korrigera den utslagning det leder till blir dyrt, säger partiordförande Ville Niinistö.

Partiet har hört till de häftigaste motståndarna till nedskärningarna i utbildningen, och kritiken fortsatte i Jyväskylä.

Outi Alanko-Kahiluoto
Bildtext Outi Alanko-Kahiluoto
Bild: Lehtikuva

Riksdagsgruppens ordförande Outi Alanko-Kahiluoto säger att nedskärningarna som gäller Helsingfors universitet motsvarar budgeten för en fakultet.

Ville Niinistö igen menar att nedskärningarna leder till att många studerande efter andra stadiet råkar i fritt fall, och inte kommer ut i arbetslivet.

I stället för nedskärningarna föreslår De gröna höjningar av miljöskatter, och till exempel mindre kilometerersättningar och lägre ersättning för arbetsresor eftersom det skulle få folk att åka kollektivt.

Åtstramning hotar tillväxt

De gröna vill balansera statsekonomin med fyra miljarder, men inte under en valperiod - vilket regeringen vill - utan under de två följande valperioderna. Annars finns det risk för att åtstramningarna tar kål på den ekonomiska tillväxten, anser partiet.

De gröna vill införa basinkomst så att socialskyddet alltid garanterar bastryggheten och att det alltid gör det lönsamt att ta emot jobb. De första stegen mot en basinkomst borde tas under den här valperioden.

Tudelningen i samhället vill partiet komma åt genom att skärpa inkomstbeskattningen i de höga inkomstklasserna.

Finland ska stöda Grekland via till exempel ESM, och bära sin andel av ansvaret för flyktingkrisen i Medelhavet.

- Nu håller Finland på att fly sitt globala ansvar på så många fronter och så kraftigt att vi måste hoppas att vi aldrig behöver hjälp av andra, säger De gröna.