Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: IS tills vidare här för att stanna

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
IS:s flagga.
Bildtext Islamiska Statens flagga
Bild: AP Graphics Bank

Det är ett år sedan IS utlyste ett kalifat i Syrien och Irak. Och åtminstone tills vidare är terrororganisationen här för att stanna. Det säger den amerikanske forskaren Aaron Zelin på besök i Finland. Hans specialområde är jihadistgrupper.

Enligt Zelin borde man nu fokusera på att tygla IS inte på att förstöra organisationen.

-Eftersom Islamiska staten redan har etablerat sig så är det vettigare att försöka hålla tillbaka IS. Det är olyckligt eftersom det betyder att de människor som lever i de områden som Islamiska Staten kontrollerar kommer att lida ännu mer.

Men om inte väst- eller arabländerna vill starta ett fullskaligt krig mot IS, så kommer inte de flygräder man nu utför mot terrorgruppen att stoppa den, säger Zelin.

-Västländerna vill inte ta den risk ett krig innebär eller satsa pengar på det och jag är osäker på om arabländerna ens har de resurser som behövs. Så flygräder för att stoppa Islamiska Staten från att ta kontroll över fler områden är lösningen just nu.

IS dålig på att styra

Men eftersom terrorgruppen är ytterst dålig på att styra, så kan man hoppas på att det förr eller senare leder till att den utplånas, säger Aaron Zelin.

IS dåliga styre kan leda till uppror mot gruppen, vilket lokala och internationella aktörer kan dra nytta av. Men det här kommer att ta tid.

Trots att Islamiska Staten plötsligt var på allas läppar för något år sedan så är terrorgruppen inte ny. Den grundades redan år 1999 i Irak, under namnet Jama'at al-Tawhid wal-Jihad. Och gruppens mål var att störta Jordaniens regering.

Men i och med att USA drog sig ur Irak år 2011 blev gruppen bortglömd.

-Ingen fäste längre uppmärksamhet vid gruppen och den utnyttjade situationen och inbördeskriget i Syrien för att växa sig större, säger Aaron Zelin.

Aaron Zelin amerikansk forskare som forskar i Jihadistgrupper, speciellt IS
Bildtext Aaron Zelin
Bild: Lotte Krank-van de Burgt

Orsaken till att Islamiska Staten så snabbt blev ett stort namn beror just på det kaotiska läget i Irak och Syrien.

-Om det hade funnits funktionerande, legitima regeringar i de här länderna hade IS knappast lyckats avancera så som de har gjort.

Överskuggar al-Qaida

Islamiska Staten har under den senaste tiden blivit så stor att den till och med överskuggar al-Qaida.

-Al-Qaida har förlorat mot Islamiska Staten eftersom IS ses som den skinande nya sexiga leksaken bland den yngre generationen, säger Aaron Zelin.

Och det är just till yngre, speciellt barn, som IS riktar sin propaganda.

-Islamiska Staten vet att barnen är framtiden och om de kan få med dem betyder det att IS ideologi förs vidare i flera generationer.

Bland annat har IS vad som kallas institut för barn där de får leka med leksaksvapen.

Och Islamiska Staten är mycket bra på propaganda. Det är frågan om filmer i Hollywoodstil som tilltalar unga. Berättande, teater. Budskapet hålls kort och koncist till skillnad från al-Qaidas propaganda som är som långa föreläsningar om historia.

Islamiska Staten är en populistisk organisation som vem som helst får gå med i medan al-Qaida är mycket elitistisk och väljer sina medlemmar.

En annan förklaring till islamiska Statens framgång är att gruppen lyckas i det den försöker göra, säger Aaron Zelin.

-Al-Qaida sysslar bara med ren och skär terrorism och pratar om någonting som kommer att hända i framtiden. Medan IS verkligen har lyckats i att bygga en islamisk stat från grunden.

Tusentals utlänningar strider för IS

Uppskattningsvis över 20.000 utlänningar har stridit för Islamiska Staten under de senaste fyra åren. Över 4.000 av dem har varit västerlänningar. Det finns många orsaker till att man åker iväg till Syrien för att strida för IS, säger Aaron Zelin.

-Det handlar till stor del om identitet, en känsla av att man vill vara med om någonting större än en själv och känna att man är delaktig.

Också många kvinnor åker iväg i tron att de får strida. Men kvinnans roll inom IS är inte krigarens. Kvinnorna kan få jobba med säkerhetsuppgifter, som att stå vid vägspärrar, men mest är det frågan om att ta hand om barnen och se till att de växer upp till goda IS-krigare.

Diskussion om artikeln