Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dopningsavslöjanden överskuggar ordförandeval

Från 2015
Uppdaterad 18.08.2015 19:29.
Sebastian Coe och Sergej Bubka
Bild: EPA/RAINER JENSEN

Sebastian Coe eller Sergej Bubka. På onsdag ska internationella friidrottsförbundet IAAF välja ny ordförande i ett val som överskuggas av de senaste dopningsavslöjandena.

Efter 16 år på posten som ordförande kommer Lamine Diack nu att tacka för sig och en ny ordförande ska väljas. Valet förrättas i den kommande VM-staden Peking och står mellan Sebastian Coe och Sergej Bubka.

Men valet överskuggas av de senaste dopningsavslöjandena. Så sent som i söndags skrev den brittiska tidningen Sunday Times att IAAF i flera år försökt lägga locket på uppgifter om att elitidrottare dopat sig.

På måndagen stängdes också turkiskan Aslı Çakır Alptekin av i åtta år på grund av bloddopning mellan åren 2010 och 2012.

– Den som vinner valet kommer att få den stora uppgiften att rädda friidrottens trovärdighet, säger avgående ordförande Lamine Diack enligt nyhetsbyrån AFP.

Båda kandidaterna har bedrivit en aktiv kampanj och besökt många länder för att få majoritet i valet. Både Coe och Bubka har tidigare sagt att de ska jobba hårt för att få bort dopningen från friidrotten.

Coe vill också att friidrotten ska inrätta en egen oberoende antidopningsbyrå.

– Byrån kunde ha en nära samarbete med internationella antidopningsbyrån Wada, säger Coe till Reuters.

Bubka vill i sin tur göra testmetoderna snabbare.

– För närvarande är systemet allt för komplicerat och tar för lång tid. Det behöver förenklas för att bli snabbare och effektivare, säger han.