Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Asylsökande möts av främlingsfientlighet i Evitskog

Från 2015
Uppdaterad 25.05.2016 07:47.
Huvudstadsregionens nyheter: Yle Huvudstadsregionen besökte den tillfälliga flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt - Spela upp på Arenan

I Evitskog i Kyrkslätt råder just nu en främlingsfientlig stämning efter att den tillfälliga flyktingförläggningen för asylsökande öppnades där i torsdags. Många tror att asylsökandena kan vara farliga.

Jag har själv pojkar, men skulle jag ha flickor så skulle jag inte låta dem gå ut.

Grannarna är missnöjda med att de inte fick någon information om att den tillfälliga förläggningen skulle öppnas och en del av dem anser att asylsökandena utgör ett hot för omgivningen.

En av dem är Stig-Johan Nyberg som bor några kilometer från förläggningen. Han har många frågor som han gärna skulle ställa till någon som är ansvarig för enheten.

- Vad får de göra? Får de gå vart som helst, eller?

Stig-Johan Nyberg i Evitskog i Kyrkslätt.
Bildtext Stig-Johan Nyberg hör till grannarna som inte vill ha en flyktingförläggning på sin bakgård.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Nyberg säger att grannarna är särskilt oroliga för att det bara är män som bor i enheten.

Det verkar tyvärr råda en lynchningsstämning i byn.

- Om de kommer på gårdarna så är man lite så där att, ja vad ska man nu säga? Jag har själv pojkar, men skulle jag ha flickor så skulle jag inte låta dem gå ut, säger han.

"Lynchningsstämning i byn"

På nätet uttalar sig många i betydligt grövre ordalag. Enligt en granne som vill vara anonym är diskussionen som florerar på sociala medier väldigt rasistisk.

- Det verkar tyvärr råda en lynchningsstämning i byn, säger grannen som bor bara några hundra meter från förläggningen.

Hon följer bland annat med diskussionerna på Facebookgrupperna för byarna Evitskog och Veikkola. Enligt henne är kommentarerna dessutom värre på Facebookgruppen för byn Veikkola som ligger över tio kilometer från enheten.

Har man hundratals unga män på ett ställe, vare sig de kommer från Finland eller något annat land, så innebär det utmaningar. Och jag vill inte uppleva de här utmaningarna med min 14-åriga dotter.

Planerar flytta

Trots att hon motsätter sig rasism är också hon rädd för säkerheten i Evitskog.

Hon berättar att de var många som ville vara med och hjälpa till på förläggningen då de hört att det kommer asylsökande till byn. Men de blev besvikna då det visade sig att det bara var män som kom till förläggningen.

- Har man hundratals unga män på ett ställe, vare sig de kommer från Finland eller något annat land, så innebär det utmaningar. Och jag vill inte uppleva de här utmaningarna med min 14-åriga dotter.

Hon tillägger att familjen troligen kommer att flytta på grund av den tillfälliga förläggningen.

Mari Saari, biträdande chef vid Helsingfors flyktingförläggning och Jorma Kuuluvainen, direktör för enheten för mottagande vid Migrationsverket.
Bildtext Mari Saari, biträdande chef vid Helsingfors flyktingförläggning och Jorma Kuuluvainen, direktör för enheten för mottagande vid Migrationsverket.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

"De är inte farliga"

Jorma Kuuluvainen, direktör för enheten för mottagande vid Migrationsverket, har förståelse för att ovissheten kan skapa oro bland grannarna.

Det är klart att ett stort gäng främmande människor kan skapa oro på en ort där man inte är van med sådant. Men de är precis som alla andra människor och man behöver inte vara rädd för dem.

- Det är klart att ett stort gäng främmande människor kan skapa oro på en ort där man inte är van med sådant. Men de är precis som alla andra människor och man behöver inte vara rädd för dem.

Han tillägger att de inte utgör något hot mot omgivningen.

- Vi har flera andra förläggningar på liknande orter och vi har inte haft några större problem på de orterna.

Tillfällig asylenhet i Evitskog i Kyrkslätt.
Bildtext Den tillfällig flyktingförläggningen finns i Rekreationscentret Aktiivikeskus i Evitskog i Kyrkslätt.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Många har tvingats lämna sina familjer i hemlandet

Orsaken till att det bara bor män i förläggningen är att det än så länge inte finns tillräckligt med lediga sovrum där. Det bor fortfarande en del estniska och polska byggarbetare i hostellet och de får bo där i så många dagar som de har betalat för på förhand.

Det som vi ser är ofta inte hela sanningen. Männen bär ofta på mycket sorgliga historier.

Än så länge har bara en del av asylsökandena eget rum, resten sover på golvet i gymnastiksalen. Men trots att alla senare borde få egna rum så kommer det troligen inte att komma några kvinnor till förläggningen.

- Det har talats mycket om att det bara kommer ensamma män hit, men det beror på att vi inte har tillräckligt stora rum för familjer, säger Mari Saari, biträdande chef vid Helsingfors flyktingförläggning.

Samtidigt påminner hon om att de flesta männen har familjer som de lämnat kvar i sina hemländer som de nu saknar dagligen.

- Det som vi ser är ofta inte hela sanningen. Männen bär ofta på mycket sorgliga historier, säger hon.

Saari säger också att det är sorgligt om männen som är mitt i sina livs största kriser inte känner att de är välkomna dit de har hamnat.

Asylsökande i Evitskog i Kyrkslätt fördriver tiden utomhus.
Bildtext Asylsökande i Evitskog i Kyrkslätt försöker fördriva tiden genom att vara ute i naturen. Men flera av grannarna vill inte ha dem nära sina gårdar.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Informationsmöte för grannarna på kommande

Enligt Kuuluvainen ska de inom de närmaste dagarna ordna ett informationsmöte för ortsborna.

Utan kontraktet med Rekreationscentret Aktiivikeskus skulle inte alla ha haft en plats att sova på.

- Orsaken till att vi inte har hunnit informera grannarna är att vi hade så bråttom med att placera asylsökandena, säger han.

Helsingfors flyktingförläggning har fullt på sina enheter och har därför tvingats placera asylsökande i olika hostell i staden.

- Ännu förra veckans onsdag visste vi inte vart vi skulle placera alla asylsökandena. Vi visste att hostellen skulle slänga dem ut på grund av Flow-festivalen och andra evenemang under helgen. Utan kontraktet med Rekreationscentret Aktiivikeskus skulle inte alla ha haft en plats att sova på, säger Saari.

Alaa Salem från Syrien och Ammar Al Kaysi från Irak har bott snart en vecka i Evitskog.
Bildtext Alaa Salem från Syrien och Ammar Al Kaysi från Irak har bott snart en vecka i Evitskog.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

"Ortsborna verkar trevliga"

Ammar Al Kaysi från Irak är en av de 250 asylsökande som nu bor i den tillfälliga flyktingförläggningen i Evitskog.

De verkar lika trevliga som alla andra finländare. De ler mycket och verkar vara högt utbildade eftersom de pratar engelska trots att de bor på landsbygden.

- Jag försöker fördriva tiden genom att gå ut och gå i naturen. Vi har också varit och fiskat, berättar Al Kaysi.

Hittills har han inte prata med en enda ortsbo, men har mött några i den närmaste butiken.

- De verkar lika trevliga som alla andra finländare. De ler mycket och verkar vara högt utbildade eftersom de pratar engelska trots att de bor på landsbygden, säger Al Kaysi.

Ortsborna kritiska också för fem år sedan

Jorma Kuuluvainen från Migrationsverket berättar att de ännu inte alls vet vad som kommer att hända med asylsökandena i Evitskog efter att kontraktet på tre månader tagit slut.

De kommer att diskutera en stadigvarande förläggning med Kyrkslätt kommun, men han har inte så höga förhoppningar om att en sådan ska bli av.

- Vi hade planer om att inrätta en stadigvarande flyktingförläggning i Evitskog för fem år sedan, men motståndet från ortsborna var så stort att vi drog tillbaka planerna, säger Kuuluvainen.

Diskussion om artikeln