Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Larsmobo forskade fram effektivare vindkraftverk

Från 2015
Uppdaterad 19.08.2015 09:04.
Windside producerar vertikala vindkraftverk för hela världen.
Bildtext Windsides vertikala turbiner installerade i närheten av Shanghai i Kina, ovanpå en radarstation.
Bild: Windside

Vindkraftverk kan bli upp till 60 procent mer effektiva i kraftig vind med hjälp av en omkopplare som automatiskt styr om strömmarna i generatorn. Det här har Bertil Brännbacka från Larsmo kommit fram till i sin avhandling.

Bertil Brännbacka blev pensionär från sitt jobb som universitetslektor i Vasa för åtta månader sedan och har sedan dess ägnat sig åt sin doktorsavhandling som nu är klar. Enligt Brännbacka är hans innovation helt ny.

Bertil Brännbacka disputerar i Vasa på torsdag.
Bildtext Bertil Brännbacka disputerar i Vasa på torsdag.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

- Nog har folk insett att det fungerar på det här sättet, men vad jag vet har ingen byggt en sådan här automatiskt omkopplare tidigare.

Man har alltså inte tänkt på det?

- Det verkar som att man inte har koncentrerat sig på den här uppgiften.

Spiralformade stående turbiner

Det handlar inte om de vanliga stora vindkraftverken med tre blad och en rotor högt upp i luften, utan vertikala, alltså stående spiralformade turbiner som är betydligt mindre och används främst i krävande miljöer; vid fjällstationer, på fyrar eller på sommarstugor.

Bertil Brännbacka undersökte ett par sådana vertikala vindturbiner på taket vid Vasa universitet, utrustade med den automatiska omkopplare som han själv tagit fram.

Störst effekt vid kraftig vind

Ett par års tester visar att omkopplaren har effekt - den ökar effekten med nästan tio procent som helhet och hela 60 procent under de riktigt blåsiga dagarna.

- Enligt min åsikt är det här en sådan sak som bör tas i användning.

Tror du att vi kommer att se flera vertikala vindturbiner nu som en följd av din forskning?

- Jag det tror jag. Den här grejen gör ju att man kan få ut mycket större effekt vid höga vindhastigheter.

Tror du att det här kan få betydelse för folks intresse för förnyelsebara energikällor?

- Ja, det har det säkert. I dag kan man ju kombinera den här vindkraften med solceller. Det betyder ju att du kan ha två enheter på din sommarstuga. Det är alltid bättre med två energikällor. Blåser det inte så kanske solen lyser i stället, så då får du i alla fall ström och vice versa.

Framtagna i Finland

Bertil Brännbacka disputerar vid Vasa universitet nu på torsdag. De vertikala spiralformade vindkraftverken är ursprungligen framtagna av företaget Windside i Pihtipudas på 1980-talet. Det var också Windsides vindturbiner som användes vid forskningen.

Här kan du ladda ner Bertil Brännbackas avhandling "Technical improvements of Windside wind turbine systems" (PDF 4,9 megabyte)

Vindkraftverk kna bli effektivare

1:32