Tummen ner för slopad semesterpeng
En majoritet av finländarna önskar att ett samhällsfördrag blir av. Men man vill varken förlänga arbetstiden eller avstå från semesterpengen. Det visar en enkät som Yle beställt.
Enligt enkäten stöder femtiotre procent av finländarna idén om ett samhällsfördrag som regeringen har tagit initiativ till. Drygt tjugo procent motsätter sig ett fördrag medan lite fler inte kan ta ställning till frågan.
Även om de flesta är villiga att öka flexibiliteten i arbetslivet går åsikterna om metoderna isär. Sextio procent av finländarna motsätter sig tanken på förlängd arbetstid. En dryg tredjedel (36 procent) stöder åtminstone i någon mån idén att jobba längre.
Ännu mer motstånd väcker tanken om att avstå från semesterpengen. Nästan sjuttio procent säger nej till den idén. Speciellt negativa till slopad semesterpeng är personer som förtjänar mellan 20 000 och 30 000 euro i året. Barnfamiljerna är också mer emot förslaget än singlar och barnlösa par.
Ja till arbetstidsbank
Finländarna är ändå villiga att ta till andra metoder för att nå målen i ett samhällsfördrag. Den åtgärd som får mest stöd är tanken på en arbetstidsbank, alltså en möjlighet att jobba mer vid behov och i gengäld ta ut ledigt senare. En majoritet kan också tänka sig att avstå från lönen under den första sjukdagen.
Idén att flytta söckenhelgerna till veckoslut väcker inte heller något enormt motstånd, bara lite fler är emot än för idén.
Ingen vill fälla fördraget
Finländarna gör alltså inte längre någon större skillnad mellan vardag och helg. Den slutsatsen drar Taloustutkimus som har utfört enkäten. En annan slutsats som Taloustutkimus drar av enkäten är att finländarna anser att landet bara kan räddas med hjälp av arbete. Så många som möjligt ska jobba, även om det rör sig om deltidsarbete, anser finländarna. Folk är också redo att arbeta mer, vilket stödet för en arbetstidsbank är ett tecken på.
Enligt Taloustutkimus kommer facken inte att gå med på en förlängning av arbetstiden eller ett slopande av semesterpengen. Däremot kommer ingen part att säga blankt nej till ett samhällsfördrag, tror man på Taloustukimus. Ingen vill bli den som fäller ett såhär viktigt fördrag.
För enkäten intervjuades 1132 personer 17-18.8.2015. Intervjuerna utfördes per telefon eller via nätet. Felmarginalen är 2,5 procentenheter i vardera riktningen.
Artikeln är uppdaterad 20:47. Vi har ändrat ordet semesterersättning till semesterpeng.