Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svanenmärkta hus kommer till Finland

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bostadshus med svanenlogo. OBS! Huset är inte miljömärkt.
Bildtext I Sverige finns hundratals svanenmärkta bostadshus medan de i Finland ännu bara finns på ritbordet.

Organisationen Miljömärkning lättar på byråkratin kring svanenmärkning för bostadshus. I Sverige bor redan tusentals människor i hus med svanenmärkning och nu vill organisationen att Finland följer efter.

Svanenmärkta bostadshus är på väg till Finland och kring årsskiftet ska det första huset med miljömärkningen stå klart. Dessutom söker Turun Ammattikorkeakoulu som bäst efter en byggnadsentreprenör som kan bygga landets första daghem med svanenmärkning.

För att uppmuntra till flera liknande initiativ i Finland försöker Miljömärkning nu lätta på den tunga ansökningsprocessen.

– Mycket har hänt under de 5-6 åren som kraven har funnits, så nu skärper vi dem. Men vi gör också en rensning så att de ska bli enklare och tydligare att förstå så att processen inte blir jobbig, säger Sara Bergman vid Nordisk Miljömärkning.

Enligt Bergman har det tidigare ibland varit oklart hur kraven ska uppfyllas i praktiken och vilken sorts dokumentation som krävs.

Samtidigt som det ska bli smidigare att ansöka om svanenmärkning för bostadshus så skärps miljökraven. Svanenmärkta hus ska alltså i framtiden vara ännu mer miljövänligare än de är i dag.

Stort i Sverige – Finland på efterkälken

Sverige har varit först i Norden med att bygga svanenmärkta hus. År 2005 byggdes det första i Malmö och 2014 öppnade Sverige nordens första svanenmärkta seniorboende.

Enligt Bergman finns det just nu närmare 20 så kallade flerfamiljshus med svanenmärkning i Sverige. Det betyder ungefär 1500 färdiga lägenheter. Men det byggs nya hela tiden.

– Räknar man med de som ännu inte är klara kommer vi upp i över 2500 bostadsenheter. Det är mest lägenheter, runt 300 småhus och tre småskolor, säger Bergman.

Då det kommer till Finland har utvecklingen gått långsammare. Terhi Uusitalo, expert vid Miljömärknings finska avdelning, berättar att byggbranschen nog är bra på miljövänligt byggande då det kommer till material och energi, men att det inte räcker hela vägen.

– I Sverige har det pratats mycket mer om kemikalier i flera år men det har vi inte gjort i Finland. Vi brukar släpa efter i miljöfrågor.

Möjlig lösning på problem med mögelskolor

Men vad är då fördelen med att lägga ut pengar på ett miljöcertifikat och dyrare byggnadsmaterial? Får man tro Miljömärkning finns det förstås inga förlorare. Bland annat ses miljömärkningen som ett säljargument för nya hus och Uusitalo har visioner om att råda bot på problemet med fuktskadade skolor och daghem genom att bygga nytt.

– Ett av våra krav är att man ska bygga fuktsäkert. Så när man bygger ett svanenmärkt hus så kommer det inte att finnas mögelproblem i det.

Efterfrågan på de miljömärkta husen är rätt så låg i Finland just nu, men Uusitalo är ändå övertygad om att konsumenterna i framtiden vill bo i miljömärkta hus.

– Den är kanske inte så stor ännu, men jag tror att den kommer att växa bara vi börjar prata om de här kemikaliefrågorna mer och mer. Efterfrågan växer i framtiden, säger Uusitalo.

Miljömärkning presenterade på onsdagen sina visioner kring miljövänligt boende för byggbranschen.