Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordmånga asylsökande i Åbo

Från 2015
Uppdaterad 20.08.2015 10:48.
Flyktingförläggningen i Åbo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Antalet asylsökande har ökat explosionsartat under sommaren. I sydvästra Finland är behovet av flera platser på flyktingförläggningarna skriande.

Under veckoslutet anlände 80 personer till flyktingförläggningen i Pansio i Åbo, under början av veckan anlände över 50 till.

Enligt ansvarig handledare Heimo Nurmi är det frågan om en drastisk ökning. Tidigare kunde förläggningen ta emot en eller två personer per dag.

Nu är huset fullt till bristningsgränsen. Av 300 asylsökande inkvarteras kring 100 på madrasser på golvet. Ytterligare 90 bor hos släktingar eller bekanta i närheten.

Av de asylsökande som bor på förläggningen just nu är majoriteten från Irak. Majoriteten är unga män som kommit ensamma.

Trångt i korridorerna

Vardagen är aningen kaotisk, berättar Nurmi. Tidigare kunde personalen känna igen alla sina klienter, nu förblir många ansikten obekanta.

Ändå fortsätter det mesta som förr: Fem dagar i veckan ordnas undervisning i finska. I Pansio handlar de asylsökande själva och lagar mat. Mycket tid går i början åt till att få ordning på papper och ansökningar. Under veckosluten brukar frivilligarbetare ordna med aktiviteter.

Flyktingförläggningen i Pansio är ett så kallat transit-center. De flesta förflyttas efter ett tag till något annat boende någonstans i Finland för att vänta på besked, en del kan stanna i Pansio upp till ett år.

Just nu försöker man i första hand hittat annat boende åt dem som sover på golvet.

Flyktingförläggningen i Åbo.
Bildtext Så här ser det första hemmet i Finland ut för många asylsökande.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Förståelse behövs

Ganska snart ska trycket på flyktingförläggningen i Åbo lätta en aning, då en förläggning i Harjavalta ska öppnas på nytt. Det hjälper en aning, men platserna är ändå för få.

Därför förhandlar Röda Korset för tillfället om att öppna en ny flyktingförläggning i Halikko i Salo. Men förslaget har stött på patrull. Närmare tusen personer har skrivit på en namninsamling som motsätter sig flyktingförläggningen.

Nurmi är förundrad över motståndet. Ingenting uppseendeväckande har inträffat inom flyktingförläggningens 25 verksamhetsår.

- Jag kan inte komma ihåg att det skulle ha varit liknande problem då vi öppnade i Åbo. Vi har inte heller haft några som helst problem i det här grannskapet.

Nurmi tror att situationen kan gå att lösa genom att diskutera med invånarna och informera om verksamheten man tänkt att ska äga rum i Halikko. Men lätt är det inte alltid.

- Attityder sitter ofta ganska hårt. Men om vi inte gör någonting blir det i alla fall inte bättre, säger Nurmi.

Enligt Nurmi är de flesta trots allt vänligt inställda. Varje år får flyktingförläggningarna ta emot donationer av privatpersoner som vill hjälpa till. När vintern närmar sig tar de gärna emot varma ytterkläder, det är få asylsökande som har sådana i bagaget.

- Men det som vi behöver allra mest av allmänheten är ett öppet sinne och en öppen attityd, säger Nurmi.