Oro för att barn får i sig gift i Karleby
Karleby stad använder det omtvistade bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett invånarinitiativ vill nu en Karlebymamma att medlet förbjuds.
Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.
- Det är inte bra, man ska inte använda det. Det kan vara farligt, och det är barn som leker här. Jag skulle inte sätta det i min trädgård, säger en mamma i en lekpark. Hon känner till ämnet eftersom hon är hortonom.
Bekämpningsmedlet har förbjudits i flera länder, bland annat i Holland och Mexiko.
Medlet åker in i munnen
Kvinnan som står bakom initiativet vill vara anonym, men skriver till Yle Österbotten att hon besöker någon park med sina barn varje vecka.
I början av augusti upptäckte familjen död vegetation intill buskar och sandlådor i en park. De insåg att något starkt medel hade använts, men förvånades över att inga varningsskyltar fanns.
- Våra barn är små, både sand och händer åker in i munnen. Man måste varna för Roundup i minst 10 dagar efter att det har använts, men det fanns ingen sådan varningslapp i parken.
Nu vill mamman inte längre gå till parken.
- Informationen från stadens sida var bristfällig och giftet är rätt våldsamt.
Skyddskläder för de anställda
På Karleby stad betonar man att medlet är godkänt av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.
- Det är såklart tråkigt om något barn får i sig det, men det är inte sådana mängder att det är någon fara, säger Terho Lindberg som är arbetschef för parker och idrottsplatser.
Karleby använder medlet vid grusgångar och stensättningar och intill lekställningar för att hindra ogräs att sprida sig.
- Vi har en handfull anställda som har gått en kurs och har rätt att spruta medlet. De måste ha vita skyddsoveraller, skyddshandskar och mask för ansiktet.
Eld och ättika bättre?
Karleby har i sommar testat alternativa metoder, enligt Lindberg. Man har till exempel försökt bränna bort ogräset eller bekämpa det med ättikbaserade medel.
- Men de behöver utvecklas lite ännu, de är inte så effektiva. Att bränna bort det fungerade inte så bra, och det höll bara ogräset borta ett par veckor, säger Lindberg.
Karleby kommer troligen ändå att så småningom avstå från Roundup, tror Lindberg.
- Ingen vill att folk här ska utsättas för så kallade gifter. Det är bättre om vi hittar bra ämnen som är helt giftfria. Vi strävar till det.
Stadens anställda sätter upp varningslappar samma morgon som besprutningen sker, och de tas vanligen bort vid middagstid då medlet hunnit torka, enligt Lindberg.
Hackor och muskler i Jakobstad
I Jakobstad används Roundup i regel inte.
Vi använder det mycket, mycket, mycket lite. Vi har ju skolbarn, dagisbarn och då kan man inte använda Roundup.
― Trädgårdsmästare Jan-Ole Bäck i Jakobstad.
- Vi använder det mycket, mycket, mycket lite. Vi har ju skolbarn, dagisbarn och då kan man inte använda Roundup på det viset, säger stadsträdgårdsmästare Jan-Ole Bäck i Jakobstad.
Hur får ni bort ogräset då?
- Vi har raska flickor med hackor och muskler.
Kopplas till cancer
Roundup-tillverkaren Monsanto anser att glyfosat är ofarligt för människor.
Samtidigt klassificerar ny forskning glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Slutsatsen dras av Världshälso-organisationens cancerforskningsinstitut IARC och baseras på så kallade begränsade bevis från studier i USA, Sverige och Kanada.
Glyfosat kopplas förutom till cancer även till infertilitet, fosterskador, skador i nervsystemet och njurproblem.
