Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftig explosion i Kairo

Från 2015
Uppdaterad 20.08.2015 09:01.
Säkerhetsmyndigheter inspekterar området där en bilbomb exploderade 20.8.2015
Bildtext Säkerhetsmyndigheter inspekterar området där en bilbomb exploderade 20.8.2015
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

Egyptens huvudstad Kairo har i natt skakats av en explosion. Enligt inledande uppgifter från säkerhetsmyndigheterna har minst sex poliser skadats.

Kratern efter att bilbomben exploderade i Kairo, Egypten den 20 augusti 2015.
Bildtext Kratern efter att bilbomben exploderade i Kairo, Egypten den 20 augusti 2015.
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

Poliserna skadades då en bilbomb exploderade i närheten av säkerhetsmyndigheternas byggnad i norra Kairo. Den misstänkte gärningsmannen ska ha lämnat området på motorcykel.

Bomben förstörde muren som skyddade byggnaden och förorsakade stor förstörelse på byggnadsfasaden.

En krater bildades framför myndighetsbyggnaden i stadsdelen Shubra. Tryckvågen slog sönder fönster inom ett område på flera kvarter och gatorna i närheten täcktes av glassplitter.

Ingen har ännu tagit på sig dådet men islamister på Sinaihalvön som svurit trohet till terrornätverket Islamiska staten IS har under sommaren utfört flera attacker mot säkerhetsstyrkor.

Attacken dagen efter ny lag

I början av juni dödades Egyptens riksåklagare Hisham Barakat i ett bombdåd utanför sitt hem.

Attacken kommer dagen efter att president Abdul Fattah al-Sisi godkänt en ny lag som utökar myndigheternas befogenheter mot de beväpnade islamisterna.

Lagen skärper straffen för terrorbrott avsevärt. Lagen slår till också mot journalister som kan dömas till böter mellan 23 000 och 57 000 euro ifall de rapporterar om attacker mot säkerhetstrupperna på ett sätt som strider mot
den information som säkerhetstrupperna publicerat.

Islamisterna inledde attackerna mot egyptiska säkerhetsstyrkor efter att militären störtade Muhammad Mursis regering som stöddes av Muslimska brödraskapet för två år sedan.