Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gustavsvärn får ny brygga

Från 2015
Uppdaterad 24.08.2015 12:38.
Fyrsällskapet bygger brygga med talkokrafter på Gustavsvärn
Bildtext Virke lossas för den nya bryggan på Gustavsvärn.

Finlands fyrsällskap och frivilliga krafter bygger ny brygga på befästningsön utanför Hangö.
Om två veckor är det lättare att lägga till vid Gustavsvärn.

Just nu arbetar en engagerad grupp frivilliga med att bygga en ny brygga. Nytt virke forslas till ön och snart ska metallfundamenten få nya plankor. Ari Valio från Finlands fyrsällskap leder arbetet.

- Vi beräknar att bryggan ska vara klar inom två veckor. Den kommer att göra det lättare för större och mindre båtar att lägga till vid Gustavsvärn. Den gamla bryggan var i dåligt skick och måste rivas.

Förutom Finlands fyrsällskap deltar också det statsägda företaget Meritaito Ab i projektet. Företaget utvecklar vattenvägar och marin infrastruktur.

Fyrsällskapet bygger brygga med talkokrafter på Gustavsvärn
Bildtext Den klippiga stranden är en utmaning för båtförare.

Talkoandan lever

På plats finns kunnigt folk med varierande yrkesbakgrund. Enligt Ari Valio kan vem som helst hjälpa till med olika saker som behöver göras. Det viktigaste är att viljan finns. En som har den är Jan Sandberg som deltar i ett fyrtalko för första gången.

Hangöbon Jan Sandberg är med och bygger brygga på Gustavsvärn
Bildtext Hangöbon Jan Sandberg är ny talkoarbetare på Gustavsvärn

- För tillfället fungerar jag som hantlangare åt de mer yrkeskunniga. Jag tycker att det är viktigt att det som finns här på ön bevaras och är tillgängligt för besökare. Gustavsvärn utgör en viktig del av det som är Hangö för mig, säger Sandberg som också har rest runt och bekantat sig med fyrar på andra håll i världen.

Kajak och kållåda

Marita Leivo kom för första gången till ön i sin kajak för sju år sedan. Idag är hon medlem av fyrsällskapet och kokar mat till andra frivilligarbetare.

- Det blir vanlig husmanskost i stil med den man åt då ön var bebodd, kållåda, potatis och sånt. Det finns alltid åtminstone ett mindre lager med mat här ute. Den som sköter matlagningen är också ansvarig för att dricksvattnet räcker till.

Arbetsledare Ari Valio langar över en matkasse till Marita Leino som sköter matlagningen.
Bildtext Ari Valio och Marita Leivo är aktiva inom Finlands fyrsällskap

Leino säger skämtsamt att hon ser Gustavsvärn som sin egen sommarholme även om den är öppen för allmänheten. Närheten till staden gör det lätt att ta sig hit.

Fyrar fascinerar

På den internationella fyrdagen besökte mer än 300 personer Gustavsvärn. Då fick Jocke Rosvall köra i skytteltrafik med sin båt för att hämta och lämna av besökare. Under vanliga sommarveckor blir det ungefär fyra turer i veckan.

Jocke Rosvall kör besökare till och från Gustavsvärn och andra sevärdheter i Hangö.
Bildtext Jocke Rosvall tar ut besökare i skärgården

- Det är roligt att människor är intresserade och vill komma hit. Det borde finnas flera liknande besöksmål som inte befinner sig alltför långt ute och som har någon form av service och caféverksamhet.

Antalet besökare i skärgården är relativt oförändrat jämfört med tidigare år, även om det har skett en viss förskjutning, bedömer Rosvall. Under de goda åren var det ofta firmor som beställde utflykter medan det idag är privatpersoner som vill ut och se sig omkring.

Levande historia

Gustavsvärn är ett skär med radiofyr ungefär 3 km sydväst om Hangö. Ön har lämningar av fästningsverk från svenska tiden. Bygget av fästningen framskred långsamt och enbart den yttre muren blev klar. Ryssarna sprängde fästningen under Krimkriget för att engelsmän och fransmän inte skulle kunna besätta den.

Fyr och hus på Gustavsvärn
Bildtext Fyren och sirenskötarens stuga

Fyrplatsen etablerades 1865 med bostäder för fyrvaktare med familjer på ön. Som mest bodde här ett tjugotal människor, varav 15 barn. Kvar finns ännu mistsirenskötarens stuga, alla andra byggnader har förfallit eller rivits.

Bastu med utsikt på Gustavsvärn
Bildtext Bastu med havsutsikt

Finlands fyrsällskap hyr sedan 2005 stugan samt delar av ön. Sällskapet har renoverat mistsirenskötarens stuga och också byggt en bastu vid stranden. Ön är öppen för allmänheten och Finlands fyrsällskap guidar besökare här. Ön nås bäst med vattenbuss. Restiden är ungefär 10 minuter från Hangö. Vid lugnt väder är det också möjligt att ta i land med egen båt.

Vittrande murar

En del av de gamla fästningsmurarna är i dåligt skick. Stenarna har fallit ner och ligger på marken. I dagens läge är det svårt att säga vem som ska reparera dem. Enligt Ari Valio är det inte en uppgift som fyrsällskapets frivlliga kan eller får ta sig an.

Murarna på Gustavsvärn faller sönder.
Bildtext Murar vittrar sönder

- Museiverket har inte resurser att göra någonting åt saken, efter vad jag har förstått. Man kan ju också se det som så att det finns många fästningsmurar på olika håll och att man inte kan göra så mycket åt tidens tand.

Fyrsällskapets huvudsakliga inkomst kommer från försäljningen av t-skjortor, böcker och kort samt från medlemsavgifter.

Efter att bryggan är klar stundar inga konkreta nya byggprojekt på Gustavsvärn, säger Ari Valio.

- Ändå vore det roligt att kunna hitta nya projekt och uppgifter för våra duktiga frivilliga. Det är synd om fyrsällskapets funktion förändras till att enbart bevara och upprätthålla turistmål.

Utvecklingsmån inom turismen

Sommartid ordnas utfärder till Gäddtarmen, Gustavsvärn och Russarö. Många turister vill ut i skärgården och servicen kunde vidareutvecklas, säger Ilse Klockars, marknadsföringssekreterare vid turistbyrån i Hangö.

Ilse Klockars är marknadsföringssekreterare för Hangö stad
Bildtext Ilse Klockars vill utveckla utflyktsmål

- Det är hård konkurrens om besökarna idag. Därför räcker det inte med att besöksmålet är naturskönt. Det ska helst finnas möjligheter att dricka kaffe eller äta en lätt lunch. Det som Finlands fyrsällskap gjort och gör för Gustavsvärn är föredömligt. Det skapar nya möjligheter för ön.

I årets turistbroschyr presenteras Gustavsvärn med en egen sida. Speciellt talkolägren lockar en ny grupp besökare och inte bara turister.

- Att jobba frivilligt för någonting man själv brinner för ligger i tiden. Det kan handla om att röja strandängar, bygga eller reparera. Så varför inte sätta en fyr i skick?

Samtidigt efterlyser Ilse Klockars informationstavlor med text och bilder vid besöksmålen. Hangö har en krigshistoria som kunde levandegöras på ett mångsidigare sätt.