Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Björnen är Finlands nationaldjur

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 15:27.
Björnen är Europas största rovdjur
Bild: Bold Stock

Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor.

Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor. För fornfinländare var björnen ett heligt djur och nuförtiden ordnas björnsafarin för dem som vill se en livslevande björn i naturen. För finländare är björnen ett kärt barn med många namn. Det finns nämligen cirka 200 olika benämningar för björnen i det finska språket (t.ex. otso, mesikämmen, kontio.)

Björnfamilj i skogen
Bild: Yle/Pentti Kallinen

Utbredning

Det finns en god chans att möta en brunbjörn i skogen; det lufsar nämligen kring 1600 björnar ute Finlands skogar. Det förekommer björnar i hela landet förutom på Åland. Flest björnar finns det i östra Finland och i Lappland. Utanför Finland förekommer brunbjörnen i Skandinavien, Ryssland, Asien, norra delarna av Nordamerika och vissa bergstrakter av södra Europa.

brunbjörnens utbredning
Bild: wikimedia commons

Vem är snabbare?

Usain Bolts hastighet är som bäst 44,7 km/h
Björnen springer 60km/h
Jämförelse av två bilder: Usain Bolt eller brunbjörn. Vem är snabbare?
Bilder: EPA/SRDJAN SUKI (vänster), Yle/Pentti Kallinen (höger)

Kännetecken

Björnens päls är mycket tät och färgen varierar från svartbrun till gulbrun. Med sina runda och små öron kan björnen höra en människa på 200-300 meters avstånd. Förutom sitt utvecklade hörselsinne har brunbjörnen även ett utmärkt luktsinne. Björnen kan känna igen människans lukt på ett avstånd på flera kilometer. Däremot är björnens synsinne inte speciellt utvecklat. Björnen kan springa t.o.m. 60 km/h. Det betyder att björnen springer snabbare än världens snabbaste människa. Dessutom är den en skicklig klättrare och simmare.

Brunbjörnar brottas
Bild: Yle/Pentti Kallinen
En björn i skogen
Bild: Pentti Kallinen

Björnens läte

Björnhonan kommunicerar med sina ungar genom ett ”blåsljud” med vilket honan varnar sina ungar eller kallar på ungarna som kommit för långt från henne. Blåsljud kan också höras när björnen drar in luft i sina näsborrar och utforskar sin omgivning. Björnar kan ”kurra” när de mår bra. Björnungarna t.ex. kurrar när de diar. När björnen morrar eller vrålar varnar den andra björnar eller människor att inte komma för nära. Björnar vrålar också när de slåss med varandra.

Björnens läte

0:34

Björnens föda

Björnen är en allätare med god aptit och dess kost består av det som bäst finns tillgängligt. På våren äter björnen myror, kadaver och älgkalvar. En hungrig björn kan döda en vuxen älg eller ren och äta tiotals kilo kött på en dag. Under sommaren och hösten äter björnen sig fet inför vintern. Blåbär, kråkbär och lingon utgör den största delen av födan, men björnen äter också gärna insekter, olika växter, honung, fiskar, fåglar och däggdjur.

Björnen är en allätare - Spela upp på Arenan

Björnen sover vintersömn

Under vintern går brunbjörnen i ide. Björnen letar upp ett tryggt ställe att sova i som t.ex. en urgrävd myrstack eller en grotta i ett berg. Under vintersömnen sjunker björnens kroppstemperatur och andningstakt. Björnen kan förlora t.o.m. en tredjedel av sin kroppsvikt under vintersömnen. Björnen föder sina ungar under vinteridet. Ungarna är vanligtvis 1-4 stycken. Vid födseln väger björnungarna bara några hundra gram.

Sovande björn
Bild: Bold Stock

Finlands farligaste rovdjur

Björnen är det farligaste rovdjuret i Finland och Europas största rovdjur. Oftast är björnen skygg och undviker närkontakt med oss människor, men en skadad björn är alltid farlig. Det är också farligt att hamna mellan en björnhona och dess ungar. Om man träffar en björn ska man ta det lugnt och inte börja springa iväg eller klättra upp i ett träd. Om du ser en björn på långt håll är det bäst är att visa respekt och sakta gå därifrån. Om du ser en björn på nära håll kan du spela död för att visa att du inte är ett hot mot björnen.

Björnen spetsiga tänder
Bild: Yle/Arja Lento
En björn attackerade en man i Orivesi
Bild: Anne Savin/Yle
Biologi - Vetamix: Bilder på brunbjörnen - Spela upp på Arenan
Biologi - Vetamix: Björnar i Kuhmo - Spela upp på Arenan

Fakta om brunbjörnen

Brunbjörn (Ursus arctos)
Europas största rovdjur
Längd: 130–280 cm
Vikt: 60–300 kg
Livslängd 30-40 år
Föda: Allätare

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln