Misofoni - obehag för ljud
Stör du dig på hur andra andas, smaskar eller tangenter som för oväsen? I Stiftelsens nya serie Vad har du för fel? tar de den här gången upp misofoni, alltså ljudöverkänslighet.
I Stiftelsens serie Vad har du för fel? tar Pernilla Karlsson och Joppe Dikert varje vecka upp någon som lider av en fobi, noja eller helt enkelt har obehag för någonting. Den här veckan pratade de om misofoni.
Misofoni är en sjukdom som innebär att man lider av ljudöverkänslighet. Det handlar oftast om helt vardagliga ljud, sådana som största delen av människorna inte lägger märke till.
En person som lider av misofoni är Amie Borgar. Hon kan störa sig på någon som äter knäckebröd i ett annat rum, klockor som går i otakt eller knackande datortangenter. Jobbigast är ljud som kommer från andra människor. I värsta fall får hon fysiska stressymptom som hjärtklappning och koncentrationssvårigheter.
- Det var bara några månader sedan jag lärde mig att det finns ett namn för mitt problem, berättar Amie.
Misofoni och tinnitus går hand i hand
Öronläkare och emeritusprofessor Jukka Ylikoski berättar också att misofoni och tinnitus ofta går hand i hand.
- Själva sjukdomen beror på att olika ljud inte processeras i hjärnan som de borde, förklarar Jukka.
Nu vet Amie att hon inte är ensam med sitt problem, och dessutom berättar Jukka att det finns ett sätt att bota sin misofoni.
- Misofoni kan behandlas genom immunterapi. Då utsätter man patienten för de ljud som irriterar personen, och efter en tid så blir patienten van vid ljuden. Det är alltså helt möjligt att bli av med sin misofoni.
Sjukdomen är inte speciellt vanlig - Jukka uppskattar att det ungefär finns några tusen människor i Finland som lider av misofoni. Amie, som är en av de här tusen personerna, förklarar att sociala situationer kan bli jobbiga för henne, då hon lätt stör sig på andra personers sätt att andas, dricka eller tugga tuggummi.
Andas lugnt och koncentrera dig
Trots svårigheter har Amie lärt sig att hantera misofonin i vardagen. Hennes bästa tips för dig som lider av samma problem är att först och främst bli medveten om alla de situationer som kan ge upphov till stressymptomen på grund av ovälkomna ljud. Därefter fungerar det för Amie att lugna ner sig precis som vid andra stressande situationer
- För mig funkar det att andas lugnt och aktivt koncentrera mig på det väsentliga och på så sätt bygga upp ett ljudfilter i huvudet. Men jag jobbar på att bli van vid ljuden och intala mig själv att det är något helt naturligt.
Så här såg det ut när Amie utsattes för obehagliga ljud i Stiftelsens sändning:

Vi vill veta vad DU har för fel!
Har du en noja, fobi, har obehag eller är rädd för någonting särskilt, hör av dig till oss så kanske just du får vara med i Stiftelsen och berätta om ditt problem. Hör av dig till oss på johanna.dikert@yle.fi. Och kom ihåg, ingen är normal!