Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Han satsade på eget: "Städning är stort"

Från 2015
Uppdaterad 23.08.2015 09:42.
Sebastian Heinrichs
Bildtext Unga har talang och vilja, men behöver uppmuntran, säger Heinrichs.
Bild: Yle / Sebastian Heinrichs

Sebastian Heinrichs är 29 år. Han har sysslat med allt möjligt mellan himmel och jord. Under de första åren för tio år sedan då han studerade vid Svenska handelshögskolan sysselsatte han sig med att arbeta bland annat i butikskassa och med att köra taxi.

Heinrichs har varit företagare i flera år och därför har studierna på Hanken dröjt. Nu är studierna på slutrakan. I dag arbetar han med ett nytt projekt som han för första gången känner att är “hans eget”.

- Jag råkade träffa en kompis från England som berättade om en "serviceplattform" som lät intressant. Tillsammans med två goda vänner började vi fundera på om man skulle kunna införa något liknande i Finland eftersom vi såg en klar potential i projektet. Samtidigt var det här ju en chans för oss kompisar att göra någonting själva.

Heinrichs och hans två vänner - den ena mycket duktig på kodning och den andra helt allmänt kunnig - började grundligt studera den bransch projektet gällde. De kontaktade företag - både mindre och större, och arbetade samtidigt hårt med att bygga den it-lösning som behövdes för projektet.

Heinrichs jobbade inte på heltid med det nya projektet utan hade samtidigt andra mindre jobb. De två andra hade heltidsjobb - dock flexibla sådana - vid sidan om projektet.

Den lilla gruppen började med ett pilotprojekt där systemet testades. För några månader sedan introducerades den nya webbservicen på marknaden.

Städning via webben

Idén med projektet var att göra livet lättare både för de personer som städar och för de personer som behöver städning.

- Helt allmänt har många branscher gått över till online, och du kan få en hel del service i dag via webben, konstaterar Heinrichs. Men servicebranschen - och kanske främst städbranschen - har inte hängt med i takten. Strukturen för städbranschen har inte utvecklats och är väldigt kostnadsdryg och gammalmodig.

Städvagn
Bildtext Städbranchen har inte utvecklats på webben, konstaterar Sebastian Heinrichs.
Bild: Yle

Städa - det måste vi alla

- Vi konstaterade att många människor har ett stort behov av någon form av "handy man" som man enkelt kan nå via nätet, säger Sebastian Heinrichs.

Diskbord med otvättad disk
Bild: Yle

I vårt fall handlar det om städning - vilket är något som alla människor behöver eller gör själv. Den här typens service skulle också kunna handla om målning, it-hjälp, flytthjälp, el-service.

- Vårt koncept går ut på att kunden kan boka en städservice som är perfekt anpassad till varje enskild kunds önskemål, och att bokningen kan göras, tiden väljas och tjänsten betalas via nätet på ett par minuter.

Det är lätt för kunden att fylla i blanketten eftersom den är tillräckligt detaljerad - men enkel och klar. Kunden betalar också genast för tjänsten via nätet. En del av pengarna går till miljöskydd, bland annat till att skydda Östersjön.

De städare som företaget samarbetar med har eget firmanamn.

Kundernas feedback är också viktig och kan ges enkelt via nätet. Feedback ges genom att kunden frivilligt ger 1-5 stjärnor gällande olika ämnesområden via email då arbetet har slutförts.

- Den här sortens service fungerar naturligtvis bäst i större städer där synergifördelar kan nås med hjälp av vårt bokningssystem med alla dess algoritmer. Vårt system bygger upp optimala helheter för en specifik städare för en specifik dag på ett specifikt område, säger Heinrichs.

Han hoppas också att deras koncept kan leda till att det skapas fler arbetsplatser. Och när kunden får göra hushållsavdrag stimuleras ju efterfrågan på städservice.

Många timmar och mycket svett

Sebastian Heinrichs och hans två medarbetare fick startkapital som lån av innovationsfonden Aalto Ace men har själva fått jobba hårt.

- Många timmar och mycket svett, konstaterar Heinrichs.

Företaget hoppas på att kunna utvidga sin verksamhet på olika sätt - också utanför landets gränser.

- Vi har velat komma igång så att vi kan uppvisa siffror. I och med friska stigande siffror kan vi nu förhandla med investerare på en helt annan nivå.

"De unga har kunskap och talang"

- Vi är nog helt vanliga människor som slog ihop sig och började utveckla en idé, konstaterar Heinrichs.

- Man ska ha hjärtat med hela tiden och vara öppen för allt - och inte ge upp. Det är viktigt att hitta likasinnade vänner och att de kan komplettera varandra. De olika individerna och deras kunskap måste kombineras optimalt.

Enligt Heinrichs kan dagens unga verkligen "se digitalt".

- Det finns nu en ny generation av unga företagare i Finland. Och här finns det en enorm potential. Nu borde dessa unga implementera, experimentera och fantisera. I det här landet finns det en stor kunskap om den digitala världen.

- Vi som är lite äldre kan inte det som de unga kan i dag. Där ligger framtiden. De unga har talang och har hela världen öppen för sig. Man måste bara våga och göra sådant man gillar.

- Visst har vi fått kämpa med allt möjligt i samband med vårt projekt. Tyvärr är det byråkratiskt tungt och jobbigt att försöka satsa på sina drömmar, och att våga satsa på något eget. Man kan ju inte påstå att Finland är ett särskilt företagarvänligt land.

Uppmuntran behövs

- Om man vill köra igång något projekt behöver man ju uppmuntran - inte minst från samhällets sida. Samhället borde verkligen stöda innovativ verksamhet så att man kommer igång. Företagsstöd är viktigt. Det är illa om (innovationsfinansieringsverket) Tekes minskar på sina bidrag, Tekes borde snarare satsa på att ha bättre expertis bakom sig när det gäller fördelningen av resurser. Det är en mer hållbar lösning, säger Heinrichs

- Men för att komma igång med något måste man också förstå människan. Att förstå människan är att förstå business. All omsättning skapas av val som människor gör. Och inte behöver man ju fokusera på business. Det finns mycket annat. Stora idéer tar aldrig slut.

Heinrichs ser positivt på möjligheterna i dag.

- Alla människor har något som de kan "förädla".