Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå har nu över 50 000 invånare

Från 2015
Uppdaterad 20.08.2015 15:04.
Borgå torg
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Nu har Borgå nått den magiska gränsen på 50 000 invånare. Gränsen nåddes i juli.

Det jämna talet till ära delar staden ut kyssar till invånarna under resten av året.

– Vid slutet av sommaren delar vi ut chokladkyssar med drömsmak i skolor, daghem, servicehus för äldre, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Kyssar delas också ut i samband med olika evenemang. Hälsningskyssar från Borgå skickas på hösten också till Helsingfors, för att delas ut i samband med marknadsföringskampanjen "Drömmar att bo i".

Stadsdirektören tackar Borgåborna för att aktivt ha varit med i kampanjen "Drömmar att bo i". Stadsborna har flitigt delat marknadsföreningsvideosnuttarna i sociala medier, bjudit in bloggare till sina hem och tejpat sina bilar med Borgåmotiv.

– Invånarna är sin hemstads bästa ambassadörer, säger turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Borgå har dagningskraft

Bildtext Stadsdirektören har aktivt deltagit i kampanjen "Drömmar att bo i"
Bild: Yle/Carmela Walder

Borgå stads dragningskraft som inflyttningsort har varit av bästa A-klass i en jämförelse mellan olika kommuner under de trettio senaste åren. Det här kommer fram i en utredning gjord av politices doktor Timo Aro.

Borgås befolkning har ökat konstant. Invånarantalet har ökat med över 10 000 personer sedan år 1980.

Stadens årliga befolkningstillväxt har varit av storleksordningen 0,3-1 procent. Befolkningen har alltså ökat med i medeltal 322 personer per år.

– Enligt undersökningarna anser invånarna att de särskilda fördelarna med Borgå är stadens läge samt en trivsam och barnvänlig boende- och uppväxtmiljö, konstaterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.