Färskt och direkt, dygnet runt i Nagu
Vill du handla närproducerat finns det många möjligheter till det längs med vägen i Nagu. Självbetjäningsbodarna är ett enkelt sätt för producenterna att nå nya kunder och de har under de senaste åren blivit fler och fler.
- Det är ganska jobbigt om man ska stå på torget, det går många timmar till att både baka och fixa allt. Då är det lättare att de som kör längs med vägen viker in och själva får välja och vraka bland vad de vill ha.
Det säger Ami Storgård som driver Jälist gårdsbutik längs med Norrstrandsvägen i Nagu. Hon har hållit på i tre-fyra år nu och är nöjd med kundströmmen. Utbudet består av jordbruksprodukter, hantverk, kaffe och bakverk.
Både nära och längväga kunder handlar i bodarna
Kalle Lindqvist, vars familj drivit Maggis shop på Mattnäsvägen sedan början 1990-talet, är inne på samma linje. De säljer förutom bland annat grönsaker, hantverk och bakverk också en del snickrade möbler.
- Det är ju helt klart en inkomstkälla på sommaren. Det är både ortsbor, bybor och sommargäster som kommer hit. Men vi har också haft besökare från Mexiko och Kalifornien!
För Magdalena Ek som har Hvits boden invid sin gård, också längs med Norrstrandsvägen,har direktförsäljningsboden varit ett bra sätt att nå nya kunder. För några år sedan bytte hon och hennes man inriktning på gården, och började producera naturbeteskött.
- Det här är ett sätt för oss att nå ut med våra produkter till kunderna. Inkomsten från boden är inte så viktig, men genom kontakterna kan vi sälja större köttpaket till kunderna. Planen är att i framtiden kunna öppna en större gårdsbutik med café intill gården.
Direktkontakten mellan producenter och kunder viktig
Att direktförsäljningen är populär beror på den rådande närmatstrenden, det är samtliga producenter överens om. Direktförsäljningsbodarna är också ett sätt att öppna upp gården och verksamheten för kunderna, vilket de själva också gillar.
Också Markus Willman, deltidboende i Mattnäs, tycker att den direkta kontakten med producenten är värdefull.
- Jag tycker om att köpa direkt från producenten, t.ex. när myllan är lite våt på potatisen så vet man att den är plockad alldeles nyss och då är den som bäst. Jag handlar här varje vecka, oftare under semestern och jag köper all potatis, tomat och gurka, men också andra varor här.
Jonna Vocke och Maxi Vocke är deltidsboende som brukar besöka Hvits boden för att handla kött.
- Nu köpte vi korv, och egentligen så köper vi allt vårt kött här på gården.
I det här fallet erbjuder den lilla boden och kontakten till producenten ett mycket bättre utbud av köttvaror än många andra. Förutom att köttet är naturbeteskött, kan kunderna dessutom få andra styckdetaljer som man inte får i vanliga butiken.
Ärlighet varar längst
Lönsamheten i direktförsäljningen bygger på att kunderna sköter sig och betalar för varorna och för det mesta fungerar det. Under de senaste åren har det bara hänt ett fåtal gånger att
klåfingrade kunder varit framme och stulit pengar eller varor.
Låsta skrin, kameraövervakning och regelbunden kontroll gör det också säkrare.