Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Han uppfinner populärmusiken

Från 2015
Uppdaterad 25.09.2015 13:15.
Keyboard och trumfest på Flow
Bild: Sebastian Bergholm/yle

En spelning som börjar vid midnatt är förmodligen som ett morgonskift för Islam Chipsy och hans band Eek.

De är i Finland för att uppträda på Flowfestivalen och levererar festivalens kanske muntraste party. Publiken dansar som gäster på ett egyptiskt bröllop, ovana men lyckliga .

En av festivalens dygder är att man år efter år plockar in ett par högintressanta artister från en musikkultur som sällan får uppmärksamhet i Finland.

Islam Chipsy spelar synth tillsammans med två trummisar på scen och han har kallats för keyboardens Jimi Hendrix.

Den här virtuosen brukar spela på bröllopsfester och gatupartyn i Kairo och det är fråga om fester som håller på hela natten.

Det var också så Islam och Khalid Mando, en av Eek:s trummisar träffades för nio år sedan.

– Vi träffades av en slump på ett bröllop och vi började jamma tillsammans på gatufester och bröllop. Det kändes bra att spela tillsammans.

Islan Chipsy och Eek
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Traditionell musik som blivit poppis

Musikstilen Chaabi finns i hela Nordafrika, men den låter lite olika i varje land. Det är fråga om folkmusik och i Egypten håller den på att ta över hela popmusikscenen.

Musiken görs på olika sätt. Såkallad elektrochaabi görs ofta med datorer men fortfarande spelas musiken också av de många duktiga musikerna.

På scen är Islam Chipsy och Eek ett energiflöde. De två trummisarna försöker överträffa varandra i kaskader av rytmer och Islam Chipsy hamrar på sin keyboard, drar med handen över tangenterna och behandlar den som ett slaginstrument samtidigt som han hinner peta fram egyptiska skalor som flödar ur högtalarna.

Av någon anledning får soundet mig att tänka på den dataspelsmusik som präglade de Commodore 64 spel som jag spelad som liten.

De tre musikerna ler mot varandra nästan hela tiden och deras enda plan inför en spelning är att inte ha någon plan. Allt bygger på improvisation, tillit och vänskap.

Islam Chipsy berättar att de här gatubröllopen ordnas av vanliga människor som vill fira. Man bygger upp en scen på en gata, anställer en keyboardspelare, trummisar och kanske en dj och bjuder in släkt, vänner och grannar.

Sådant garanterar att energin håller hela natten.

Folkmusik som blivit pop

Chaabi är ursprungligen musik för den vanliga människan med rötterna i folkmusik och det är en stil som dominerar den egyptiska populärmusiken. Idag går den hem bland alla egyptier som intresserar sig för populärkultur.

– Chaabi kan inte längre identifieras med en viss samhällsklass.

I och med att chaabin har exploderat i Egypten så finns det väldigt många människor som försöker sig på musikstilen, men som inte är skolade i, och medvetna om, den breda egyptiska musiktraditionen.

– Han uppfinner populärmusiken säger trummisen Khalid Mando och ser på Islam Chipsy.

Ett gig förändrade allting

Islam Chipsy bär en keps med en gyllene dödskalle på och Khalid Mando tänder en cigarett då vi träffas innan spelningen.

Det är andra trummisen Mahmoud Rehat som översätter. Blickarna är vänliga och lite blyga, precis som några timmar senare då den vilda publiken står upp och applåderar bandet.

Islam har spelat sin keyboard i 16 år och brukade skriva musik för populära egyptiska artister.

Att spela energiskt var något som Islam gjorde för sig själv. Han trodde inte att någon skulle vara intresserad av det sättet att spela.

Islam och keps
Bild: Sebastian Bergholm/Yle

– En kväll på en fest började jag ändå spela med min energiska teknik och folk gillade det mycket. Ett galet gig förändrade allting, beskriver Islam Chipsy till sin egen förvåning.

Hans egenuppfunna spelstil för honom ut i världen och har gjort honom till ett namn i hemlandet.

Nu hoppas bandet på internationell framgång, att ta musiken bortom sitt lands gränser så att folk överallt i världen kan höra vad han har på gång och vilka hans idéer är.

Musik och politik

Den samhälleliga turbulensen i Egypten har varit kraftig under de senaste åren. Folkresningen, revolutionen, det som ibland brukar kallas "arabvåren" har övergått i en lång och seg politisk maktkamp och livet för den vanliga medborgaren har inte förbättrats märkbart.

– Vi gör inte musik med politiskt innehåll, men det betyder inte att vi inte skulle ha en politisk vilja

Trots att vi påverkades av folkresningen och stämningarna i landet så fortsatte vi spela vår musik, på gatufester och på bröllop, berättar Mando.

Hör Islam Chipsy i Café Continental onsdag 2 september kl. 18.03, repris torsdag 3 september kl. 21.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan