Från maskot till chefredaktör
Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg minns sina sommarjobb och ger tips på hur man ger ett bra intryck på jobbintervjun.
Så här sommarjobbar Svenskfinland
- Vi har samlat in anonyma historier om sommarjobb från hela Svenskfinland. Vi fick höra om svartjobbande spenatplockare, gräsklippande tolvåringar och tjuvlyssnande städare.
Ibland leder sommarjobbet vidare till något mer. Så gick det för Niklas Nyberg som började som inhoppare och sommarjobbare på Vasabladet. Idag är han chefredaktör och anställer vikarier. Han har gjort nästan allt på Vasabladet.
- Jag har till och med jobbat som Lofus (tidningens barnmaskot, ett tyglodjur, reds anm.) på en mässa. Det var jättevarmt. Med facit i hand var det lite kul och ingen visste ju att det var jag där inne.
De första dagarna på redaktionen minns han väl.
- Det var väldigt nervöst. Vasabladet var stort och anrikt. På morgonmötet satt Dennis Rundt (tidigare chefredaktör) och gick genom tidningen och nyhetscheferna delade ut jobb. Nattcheferna pressade en och ställde krav.
Hårda krav kan också vara något positivt. Man jobbar hårt och överträffar sig själv när det finns risk för en utskällning.
Lurad av studiekompisarna
Niklas Nyberg blev också utsatt för ett fräckt skämt från studiekompisarna under det första året som reporter.
- Jag fick ett samtal till bordstelefonen och en anonym röst sa att det brinner i simhallen.
Han rusade iväg till nyhetschefen och hämtade en fotograf som fick avbryta sin lunch. När de kom fram till simhallen hittade de ingen brand, bara folk som simmade.
- När vi kom tillbaka till redaktionen tittade jag på min mobiltelefon där jag hade 25 missade samtal från mina studiekompisar som hade försökt ringa och förklara att det var ett skämt.
Han får höra historien ännu idag, men brukar kontra med att han redan då visade att han var en hängiven journalist.
Första sommarjobbet på turistbyrån
Nybergs första riktiga sommarjobb var på turistbyrån. Där tog han emot tyskar som undrade vad man skulle göra i Vasa.
- Många kom faktiskt och frågade: ”Vad ska vi göra här?”.
Att man inte får fiska var som helst och hur som helst i Finland var något som förvirrade många tyskar. Niklas Nyberg och kollegerna gjorde sitt bästa för att försöka förklara läget med den tyska de kunde och gester för ord som “kastspö” och “nät” som inte fanns i skolans grundvokabulär.
Bästa tipset: Slacka inte när du väntar
Idag anställer Niklas Nyberg själv sommarjobbare och vikarier. Han tycker att det första intrycket på intervjun är en av de viktigaste sakerna man ska tänka på.
Kom ihåg vad människan som intervjuar dig heter.
- Kom i tid och kom ihåg vad människan som intervjuar dig heter. Presentera dig tydligt. Sitt inte och slacka i stolen om du väntar utanför.
Det låter nästan löjligt att sittställningen eller en skrynklig skjorta kan avgöra vem som får ett jobb och självklart är det inte det chefen funderar på när hen väljer vem som får jobbet. Själv sitter hen antagligen också och slackar ibland. Men det är just de här småsakerna som skapar det första intrycket man får av en människa, medvetet eller undermedvetet.
Allt beror på chefen
Hur man gör en bra jobbintervju hänger också mycket på hurudan chefen är. Det är ofta omöjligt att veta på förhand så det gäller att hitta en medelväg och känna sig fram.
- Du ska vara ärlig och våga berätta också om vad som blir en utmaning för dig. Det uppskattar jag.
För att ta sig till en intervju måste man givetvis skriva en bra ansökan, men det är intervjun som kan ge dig jobbet.
- Om du har erfarenhet så talar en bra CV sitt tydliga språk. Då behöver du inte breda ut dig i ansökan.