Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Aktivering passiverar" - krånglet för den som är arbetslös

Från 2015
Uppdaterad 16.12.2016 15:02.
Blanketter
Bild: Yle

Viktor Paile är 41 år. Han är fil.mag. med matematik som huvudämne. Han har också studerat dramaturgi på Teaterhögskolan och har dessutom lärarbehörighet.

Paile är arbetslös - men inte sysslolös. Han är en kunskapstörstande person och vill studera mera. Mycket tid och energi går åt till läsning. Nu vill han lära sig mera fysik så att han kan bli formellt behörig också på det området.

Men arbetskraftsmyndigheterna anser att studier och arbetslöshet inte går ihop.

Viktor Paile
Bild: Yle / Viktor Paile

"Korkat att man inte får studera samtidigt"

- Det är bara korkat att man inte får vara studerande samtidigt som man får arbetslöshetsunderstöd, säger Viktor Paile.

- Reglerna för stöd och studier och arbete är ytterst oklara och skiftar "från lucka till lucka" - beroende på vilken handläggare som den här gången tar hand om ens fall. Man får inga klara svar. Någon säger: "Det där låter som en bra idé. Fyll i det och det formuläret och vänd dig till den och den instansen."

- Det är mycket invecklat och byråkratiskt. Och de ska alltså försöka besluta om jag ska få delta i den fysikundervisning som jag ännu behöver för att bli behörig fysiklärare.

Paile anser att det här är passiverande på många sätt.

Det system som tvingar folk att ta emot arbete har helt motsatt effekt, konstaterar han.

- Och heltidsstudier är helt förbjudna. Sedan tvingas man sitta på onödiga arbetslöshetskurser som inte ger en någonting.

- Folk sitter där i tre timmar för att de tvingas till det. Jag hade med mig en bok.

Viktor Paile berättar att han en gång tidigare för några år sedan då han också var arbetslös råkade ut för någonting märkligt. Damen i luckan på arbetsförmedlingen frågade om han hade en studieplats. Paile var inte helt säker på om han fortfarande var inskriven på Tekniska högskolan, där han inte studerat en enda minut, så han svarade att han tror att han har en studieplats.

Damen meddelade honom då att han måste få fram ett dokument där han kan bevisa att han INTE studerar där. Annars skulle han inte få något stöd. Det visade sig vara krångligt att få detta intyg dessutom.

"Alla borde få en grundinkomst"

Paile har kommit till att vissa saker borde ändras. Enligt honom borde det förtjänstbundna arbetslöshetsstödet avskaffas helt och hållet. Stödet borde ersättas med ett system för grundinkomst för alla.

- Det handlar om enkel sak. Grundinkomsten är villkorslös. Alla får den (Unconditional Basic Income, UBI). Detta skulle aktivera människor eftersom de inte längre skulle skyfflas mellan en mängd luckor.

Paile ger ett exempel på en situation som han upplevde som problematiskt.

- Jag tackade nej till ett jobb som jag ville ha. Det var uselt betalt och just då fick jag förtjänstbundet arbetslöshetsstöd - som var något högre. Det här är ett passiverande system. Det måste alltid löna sig att ta emot ett jobb, konstaterar Paile.

Han ser grundinkomsten som en lösning på mycket. Nivån på inkomsten vill han inte slå fast men det måste handla om en summa som innebär att varje människa kan leva på den.

- Och inga myndigheter ska blanda sig i huruvida man studerar eller jobbar eller båda.

- Grundinkomsten ska inte påverkas av övriga inkomster. Grundinkomsten finns där som botten, och en person som får en sammanlagd inkomst som blir hög får betala mera skatt.

Progressiv beskattning är lösningen, tycker han. Låga inkomster ska inte i praktiken beskattas hårdare än höga men det värsta är att man i stöddjungeln, med låga inkomster, inte alltid ens kan räkna ut hur ett jobb skulle påverka ens nettoförtjänst. Förlamande och passiverande, anser Paile.

Företagare har det också svårt. Om de blir arbetslösa får de inget bidrag. Här skulle också en grundinkomst förbättra deras läge.

- Och alla får tillbaka pengarna via den progressiva beskattningen, konstaterar Paile.

Krångligt om man vill förtjäna en extra slant

- I praktiken handlar det här om att byråkratin gör att jag inte kan ta emot heller tillfälliga jobb. Om jag jobbar ett par dagar blir allting automatiskt mycket besvärligt. Stödet sjunker. Jag ska fylla i listor som ska skickas till olika instanser.

- Alla beslut fattas långsamt och det betyder att pengarna betalas ut med fördröjning. Men hyran ska ju betalas på en given dag...och allt detta för att jag har tagit emot ett jobb!

Det finns någonstans en djupt rotad idé om att man ska tvinga folk till saker och ting, tycker Paile.

- Att man har rätt att tvinga folk att ta emot jobb men att det ska vara väldigt svårt att att emot ett jobb.

Det system vi har i dag strävar efter att tvinga folk till aktivering. Men i verkligheten handlar det om passivering, säger han.

Diskussion om artikeln