Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato satsar på informationsförsvar mot propaganda

Från 2015
Natos flagga.
Bild: S. Sabawoon / EPA

Nato satsar allt mer på informationskriget. Det gäller att möta rysk och islamistisk propaganda på flera fronter.

– Det behövs en armé av älvor för att möta de ryska trollen.

Det var i stora drag en sammanfattning av problematiken som sammanställts av Rebecca Goolsby, antropolog och expert på sociala medier vid USA:s US Office of Naval Research.

Hon deltar tillsammans med andra militära experter och forskare i Natos strategiska underrättelsetjänst Stratcoms konferens om vad Nato ska göra för att svara på propaganda i ett informationskrig.

Propagandan bör mötas med fakta

Nato vill möta propagandan från Ryssland men det gäller också att svara på Islamiska statens propaganda. Flera råd har getts under konferensen i Riga:

Till exempel bör man känna till motståndarens teknologi och göra en grundlig psykologisk research för att kunna möta propagandan, anser Simon Rupert West som är Nato officer och jobbar vid Stratcom i Riga.

Flera experter på konferensen har talat om att man först bör kartlägga informationsspridningen och möta den med fakta och sanningar.

Det får inte bli någon motpropaganda men som Lettlands president Raimonds Vejonis sade:

– Folket och media måste lära sig att vara kritiska mot den desinformation som sprids.

Det är fråga om medieläskunnighet, att känna till vilka signaler som ges och att reagera i tid. Och då gäller det att vara snabb.

Douglas Frantz, biträdande generalsekreterare vid det amerikanska utrikesministeriet, säger att man vid ett tillfälle snabbt kom ut med fakta för att ta död på lögner från Ryssland.

– Man kan inte möta propaganda med motpropaganda. Det är fakta och sanning som gäller.

Timothy Thomas, analytiker vid Foreign Military Studies Office i USA, är inne på samma sak.

– Upptäck den (propagandan) i ett tidigt skede och vidta motåtgärder som att informera befolkningen om vilka metoder som används av de nationer som sprider desinformation.

Trollen sprider propaganda

Under konferensen gavs flera exempel på rysk informationskrigsföring. I Lettland är de så kallade trollen aktiva. De infiltrerar diskussionerna på sociala medier. Syftet är att påverka opinionen för Ryssland och Putin.

– Det är fråga om samma budskap från olika profiler på nätet, förklarar Martins Daugulis från Latvian Institute of International Affairs.

Hans forskarteam har studerat trollens verksamhet och de har delat in trollen i olika troll; de som skyller allt på USA, bikini-trollen - det vill säga "blondies" som ställer de dumma frågorna så att andra troll kan ge de ”rätta” svaren. Och så finns det trollen som blandar ihop fakta och på så vis försöker de vara den ”riktiga” källan för information.

Trollen har till och med lyckats infiltrera Wikipedia. Men det är ingen lätt uppgift att försvara sig.

Pascale Comebelles Siegel från analyscentret Insight Through Analaysis i USA har undersökt islamistisk propaganda från IS som har ett väldigt splittrad distributionssystem och nätverk för att sprida sin propaganda.

– Det är ingen lätt uppgift att kartlägga det. Det är fråga om en stor infrastuktur som är dyr att undersöka.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln