Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De flesta finländare har sunda arbetsvanor

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
kaffepaus
Bild: Magnus Fröderberg/norden.org

På torsdagen publicerade Arbetshälsoinstitutet en analys som visade att risken för stroke ökar betydligt för de som arbetar kring 55 timmar i veckan. Men de som arbetar farligt mycket är i minoritet och har ofta valt sin livsstil frivilligt, säger arbetshälsoexpert.

De flesta arbetande finländare har sunda arbetstider och också om man jobbar långa skift och mycket övertid är riskerna för stroke små.

– De som jobbar heltid gör mellan 36 och 38 timmar i veckan. Det är något helt annat att jobba över 55 timmar i veckan då de allvarliga riskerna uppstår, säger Mikko Härmä som är forskningsprofessor vid Arbetshälsoinstitutet.

Också de som arbetar kring 40 timmar i veckan kan stöta på problem med långa arbetstider, men då handlar det främst om att få arbetslivet och det sociala livet att passa ihop. Också en liten övertid kan påverka ens hälsa och välmående, men för att utsättas för de allvarliga hälsoriskerna krävs en rejäl ökning av arbetstiden, berättar Härmä.

– Allvarliga hälsorisker med koppling till långa arbetstider börjar dyka upp vid arbetsveckor på över 50 timmar då man inte längre får tillräckligt med sömn. Vid 55 timmar i veckan är mentala problem vanligare och risken för kranskärlssjukdomar och stroke ökar.

stroke, blodpropp, slaganfall
Bildtext Slaganfall är ofta en hjärninfarkt som orsakats av en blodpropp i hjärnan som på bilden till vänster.
Bild: Wikimedia Commons/Hellerhoff

Vilotiden avgörande

Många finländare jobbar övertid och en tredjedel av arbetstagarna gör dessutom cirka två timmar övertid gratis varje vecka.

Att många jobbar övertid ser Härmä ändå inte som ett stort hälsoproblem. Enligt honom kan övertiden till och med motverka stress. Många föredrar att arbeta lite övertid istället för att senare hamna i en besvärlig situation där de inte är tillräckligt pålästa.

Långa arbetsturer är ändå ingen hälsorisk så länge tiden för återhämtning är tillräckligt lång. Det går till och med bra att jobba långa dagar i över en veckas perioder utan att utsättas för allvarliga hälsorisker.

– Det har blivit vanligare med upp till 12 timmars arbetspass i flera branscher. Om du jobbar på en kryssningsfärja i en vecka och sedan har en vecka ledigt har du tillräckligt med återhämtning. Men gör du 12 timmar i dagen med bara en ledig dag varje vecka räcker det inte till.

Jari Tuomenoksa kör buss
Bildtext Transportbranschen har reglerade arbetstider av säkerhetsskäl
Bild: yle/Nicole Hjelt

Två procent av kvinnorna har över 50 timmars arbetsveckor medan andelen är högre bland männen där sex procent jobbar mer än 50 timmar i veckan. Så långa arbetsveckor är ändå sällsynta, och dessutom ofta ett frivilligt val av personer som vill satsa på sin karriär, menar Härmä.

– De här långa arbetstiderna är vanligast bland chefer, experter, företagare och jordbrukare. Minst övertid blir det inom industri-, vård- och transportbranschen där arbetstiden av säkerhetsskäl är starkt reglerad.

Förlängd arbetsvecka ingen hälsorisk

I samband med samhällsfördraget som kollapsade på torsdagen har det talats om att förlänga arbetstiden med två timmar per vecka. Många finländare har i opinionsundersökningar varit emot regeringens förslag. Senast i en enkät för Yle sade 60 procent av finländarna att de inte vill förlänga arbetstiden.

En längre arbetstid skulle inte utgöra en direkt hälsorisk, men det skulle kunna betyda trubbel för en del arbetstagare.

– Att förlänga arbetstiden med cirka 2 timmar kommer sannolikt inte att påverka folkhälsan. Men det kan finnas en del mindre grupper som påverkas. Speciellt föräldrar med små barn kan få svårt att få en förlängd arbetsvecka att passa med resten av livet, säger Härmä.

Diskussion om artikeln