Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bland skorpinjoner och audimän

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
"Jag var här senast 2008!"
Bildtext Måns Zelmerlöw visade upp en tuffare musikalisk sida under konserterna.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Nu när sommaren äntligen är har så är också Vegatoppen tillbaka. Samtidigt får ni en back-stage uppdatering från några av sommarens festivaler.

Bättre arrangemang

Den finländska nöjesindustrin har utvecklats på många områden under de senaste åren och under sommaren kunde jag själv bevittna hur stor skillnaden är då man jämför fesivalarrangemang för 10 - 15 år sedan med idag.

Från att tidigare ha varit mer en regel än undantag att allt var försenat med minst 15 minuter så var mina erfarenheter nu att det nästan rullar på enligt ett sekundschema. Publiken behöver inte längre höra på ändlösa slag på bastrumman i en timmes lång soundcheck eller följa med då roudarna med one-tju kollar mikrofonerna i evighet.

Huvudlösa krav

Gruppen Scorpions chaufförer under turnén i Finland 2015. Fotograferade back-stage i Jakobstad.
Bildtext Inget rakvatten och ingen deodorant! Det är regeln om man kör på Scorpions. Här de finländska chaufförerna.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Redan före uppträdandet fick de gamla heavygudarna Scorpions stora rubriker med sina önskemål om identiska bilar för var och en i bandet. Dessutom skulle chaufförerna vara identiskt klädda och de fick inte använda varken rakvatten eller deodoranter.

Listan på vad som skall finnas för artisterna bakom scenen och vad de kräver i transportväg är ibland på gränsen till komisk. Det är klart att det är viktigt för stora band som turnerar kontinuerligt att allt är bekvämt och att allt fungerar enligt ett visst system men det finns också sånt som man kräver som inte har något med det att göra.

Mera är det fråga om att man tror att statusen ligger i listan på ohemula krav än det musikaliska.

Ryktesspridning

Och då ett rykte får fart inom sociala medierna så blir det svårt att stoppa och det förvandlas så småningom till en fullständig sanning. Det spekulerades ivrig om Måns Zelmerlöw överhuvudtaget skulle komma till Borgå och Ekenäs.

Nå det visade ju sig att ryktena inte överhuvudtaget hade någon grund och Måns körde med en mycket tuffare stil både musikaliskt och imagemässigt än vad man var van med efter Allsång på Skansen och Melodifestivalen. Men lite saknade man nog tändsticksgubbarna i Heroes som naturligtvis var extranummer.

Och som på beställlning är också Zelmerlöw utmanare på höstens första Vegatopp med Hannah Norrena medan Jukka Isojoki ännu ligger och läppjar på en paraplydrink under palmerna i Österbotten.

Mer om ämnet på Yle Arenan