Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Från idé till succé

Från 2015
Uppdaterad 21.08.2015 14:06.
Mikael Sangder.
Bildtext Mikael Sangder.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Många goda idéer föds på bastulaven, men inte lika många förverkligas. Vad krävs för våga ta steget och gå vidare med en idé?

Det värsta som kan hända är att vi har en massa öl och måste ordna fester, tänkte kompisgänget som bestämde sig för att satsa på ett eget ölmärke. Mikael Sangder är i dag mycket glad över det beslut som fattades för ett drygt år sedan.

Idén om ett eget ölmärke kläcktes på bastulaven, men stannade inte där. Att ingen av kompisarna hade någon tidigare erfarenhet av bryggeribranschen var inget de lät sig stoppas av, berättar Mikael Sangder.

- Vi tänkte att det skulle vara kul att ha ett eget ölmärke, ett eget brand. Så småningom började det hända på riktigt. Vi gick vidare och började studera vad det innebär och alla bitar började falla på plats, berättar Sangder.

Ett år senare såg ölet Ice Beaver dagsljuset. Det första partiet om 10 000 flaskor sålde slut på två veckor. Ölet är av typen pale ale.

- Den är fruktig, men också besk. Vi gör öl som vi själva tycker om, och hoppas andra tycker om det också, säger Sangder.

Sangder har svårt att sätta fingret på vad det var som gjorde att de vågade ta steget och satsa på ett osäkert kort under rådande ekonomiska läge.

- Vi är alla ganska aktiva och tänker mycket på vad man skulle kunna göra, vad rman kunde jobba med, som samtidigt är roligt och inte känns som ett arbete. Det här var en sådan grej som alla tyckte vi skulle köra vidare med, säger Sangder.

Lyssna på hela intervjun med Mikael Sangder om ölet Ice Beaver och företagsamhet i inslaget längst ner i artikeln!

Sup-station i Aura å.
Bildtext Paddelsurfare i Aura å i Åbo.
Bild: Mikael Sangder

Hinner med mycket

Sangder är en företagsam person som har flera järn i elden. Förutom sitt ordinarie dagjobb och arbetet med det egna ölmärket, hinner han också driva en SUP-station i Aura å.

SUP, kort för stand up paddleboarding, också kallat paddelsurfing är en rätt så ny men snabbt växande vattensport.

Då man "suppar" står man på en surfbräda och tar sig fram med hjälp av en enbladig paddel. Enligt Sangder är det lättare än det låter.

- Egentligen är det väldigt enkelt. Det har kanske varit vår största utmaning, att övertyga folk om att man inte behöver någon tidigare erfarenhet. Man kan också sitta på brädan eller sitta på knäna.

Även om sommaren inte varit den bästa med tanke på vattensporter är Sangder nöjd med säsongen.

- Mottagningen har varit helt super. De som kommit och prövat har kommit på nytt. Vädret har varit emot oss den här sommaren men vi har lärt oss mycket. Nästa år fortsätter vi och hoppas på en bättre sommar, säger Sangder.

Hör hela intervjun om paddelsurfing med Mikael Sangder nedan!