Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var finns framtidens jobb?

Från 2015
Uppdaterad 24.06.2021 08:27.
Handskar på tomt bord
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen
Grafik.

Finlands ekonomi vacklar och många frågar sig var det kan uppstå nya jobb. Vi tar avstamp i historien för att blicka in i framtiden.

Smartpostautomat
Bildtext Många servicejobb ersätts av automater.
Bild: Yle/Jussi Itämäki

Långtidsstatistiken ovan verkar ge en klar bild av en nation som för femtio år sedan stod kvar med ena foten i agrarsamhället.

Medan jobben inom lantbruket snabbt minskade sysselsatte industrin stadigt finländare - ändå fram till den massiva recessionen i början av 1990-talet.

Jobben tar inte slut

― Mika Pantzar

Det är bara inom servicenäringarna som det i stor skala har uppstått nya jobb. Samtidigt hotas många traditionella serviceyrken av den tekniska utvecklingen.

Pantzar
Bildtext Mika Pantzar är forskningsdirektör vid Helsingfors universitets Konsumentforskningscenter (arkivbild)
Bild: Yle

Tar robotarna våra jobb?

Går vi alltså mot en framtid av massarbetslöshet då automater, datorer och robotar tar jobben? Framtidsforskaren Mika Pantzar tror inte alls på en sådan dystopi.

- I början av 1900-talet fanns det en uppfattning om att arbetet tar slut då maskiner ersätter människor. Men i praktiken har det alltid uppstått nya behov och nya sätt att tillgodose dem, säger Pantzar.

- Samtidigt som vissa servicegrenar blir mera automatiserade så stiger värdet på sådana saker som inte kan automatiseras.

Enligt Pantzar kan det till exempel handla om yrken som fokuserar på att manipulera den mänskliga kroppen och främja välmående.

- Naprapater och kiropraktiker likaväl som läkare är framtidsyrken, säger Pantzar.

Statistiken visar också att vård och omsorg redan nu sysselsätter fler finländare än traditionell tillverkningsindustri (se bild).

Sysselsättning enligt näringsgren, vård och industri
Bildtext Under finanskrisen 2008 försvann många jobb inom industritillverkning och nu sysselsätter vården fler finländare. Klicka för större bild. Källa: Statistikcentralens arbetskraftsundersökning.

En annan kategori av framtidsyrken är de som handlar om att skapa betydelser för människor.

- Oberoende av hur mycket data vi har så måste någon göra den förståelig. På så vis kan man säga att humanistiska branscher och det kreativa området är framtidsbranscher.

Människa styr över maskin

Att ta hand om kropp och själ är svårt för automater. Samtidigt konstaterar Pantzar konstaterar att automatiseringen inte bara utplånar gamla jobb utan också skapar nya.

- På bilfabriken i Nystad finns det till exempel många robotar, men där jobbar också människor som styr robotarna.

Pantzar varnar för att uppfatta näringsutvecklingen alltför linjärt. Han säger att primärnäringarna kan göra comeback.

- Om det blir allt mer knappt om naturresurserna så kan jordbruket plötsligt bli den nya "kungssektorn". Det är också mycket möjligt att mineralproduktion och -förädling i något skede blir Finlands främsta sektor, historien går inte alltid från industrialisering till tjänster, säger Mika Pantzar.

Stockar i trave
Jämförelse av två bilder: Också skogen kan skapa framtidens jobb.
Bilder: Yle/Erica Vasama (vänster), YLE Åboland (höger)

Diskussion om artikeln