Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Erika målar sina tavlor från baksidan

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 08:56.
Konstnären Erika Adamsson bland sina målningar
Bildtext Erika Adamsson
Bild: yle/Maud Stolpe

Åbokonstnären Erika Adamsson gör sina oljemålningar på plexiglas och dem börjar hon ofta måla från baksidan. Den här tekniken ger en helt ny dimension och ett speciellt djup.

Erika Adamsson hör till de åbokonstnärer som hann gå i den anrika Åbo ritskola och nu undervisar hon på dess motsvarighet, Åbo konstakademi. Dessutom håller hon sedan flera år tillbaka en kurs för personer med funktionsnedsättning vid Åbo arbis.

Erika Adamsson är en mycket produktiv konstnär och människor har en framträdande plats i hennes målningar. Det betyder inte att det är frågan om porträtt utan om människor i olika sammanhang och situationer.

Hon arbetar ofta med olika teman och till exempel ett som verkligen berör är olika situationer inom åldringsvården. En stor sal med två ensamma människor utan kontakt med varandra kan få vem som helst att tänka efter. Det är rent ut sagt ett politiskt ställningstagande.

Andra teman hon har ägnat sig åt berör miljön, de stora efterkrigstida årsklasserna och parallellekar som både barn och vuxna ägnar sig åt.

Erika Adamsson säger att hon är materialist då det gäller hennes målande. Som färgpaletter använder hon ett stort antal engångstallrikar samtidigt för att hitta alla rätta nyanser och vid sidan av vanliga penslar är trasor och gamla bankkort sådant hon gärna tar till.

Då det handlar om att komma ihåg de rätta nyanserna hon stöter på någonstans är det viktigt att i minnet sätta etiketter på dem. En ljusröd nyans kan hos henne kallas mormors ljusröda underbyxor!

Under tillställningen Ateljépasset 5 och 6 september då olika konstnärer öppnar sina ateljéer för allmänheten kan man besöka Erika Adamsson vid Kopparhornsgatan 11 i närheten av Ispois parkväg i Åbo. Hon håller öppet hus båda dagarna mellan 12 och 17.

Erika Adamssons konst kan man också bekanta sig med på adressen: http://www.erika-adamsson.com/tyot.html

Mer om ämnet på Yle Arenan