Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåklubbar vill bygga fotbollshall

Från 2015
Uppdaterad 24.08.2015 08:01.
Akilles fotbollsmatch.
Bildtext Borgå Akilles representationslag

Fyra fotbollsklubbar från Borgå vill gemensamt bygga en konstgräsplan och en övertryckshall i Kokon på den nuvarande sandplanen. Klubbarna skulle själva betala byggnadskostnaderna på ungefär en miljon euro.

De fyra klubbarna bakom initiativet är Borgå Akilles, FC Futuras juniorer, Borgå Butchers och FC Futuras representationslag. Klubbarna har aktivt fört förhandlingar med Borgå stads idrottsdirektör Per Högström för att få till stånd nya träningsutrymmen i Borgå vintertid.

Allt flera spelare

De fyra klubbarna motiverar sitt initiativ med att många lag i vintras måste träna utanför Borgå. Alla fick inte träningsturer på den uppvärmda konstgräsplanen i Kokon.

Vissa lag tränade på konstgräsplanen i Söderkulla, i fotbollshallen i Nickby eller i Korso i Vanda. Det här höjde märkbart på kostnaderna för att utöva sin hobby.

Klubbarna påpekar att antalet fotbollsspelare har ökat märkbart under se senaste åren. Antalet registrerade fotbollsspelare rör sig i dag kring tusen. De är fördelade på 49 lag. Dessutom finns det ungefär 200 utövare av amerikansk fotboll i Borgå.

Hallen ska vara klar senast 2018

Föreningarna planerat att grunda ett aktiebolag som får i ansvar att bygga hallen. Hallens byggtidtabell är mycket fast vid när det daghem som håller till i baracker på sandplanen flyttar bort.

Målet är att hallen ska stå klar att användas vintern 2017-2018. Föreningarna skulle använda hallen under kvällar och veckoslut. På dagen kunde skolor och daghem hålla till där med ett speciellt kontrakt.

Expertis från staden

Fotbollsföreningarna önskar att Borgå stad kan komma emot så att föreningarna kan hyra planen för en billig slant. Föreningarna hoppas också att staden kan stå till tjänst med expertis då det kommer till byggen av idrottsanläggningar.

Ett hallbygge på sandplanen i Kokon kräver undantagslov. Föreningarna hoppas att staden beviljar ett sådant.

Vill ha tillgång till Kvarnbackens konstgräsplan

Fotbollsföreningarna hoppas också att planen vid Kvarnbackens skola inte ska göras om till skridskoplan under vintrarna ända fram till dess att hallen i Kokon står klar.

Föreningarna säger sig vara redo att ta hand om underhållet av planen vid Kvarnbacken vintertid och betala en höjd hyresavgift.

Ärendet går nu vidare som en fullmäktigemotion. Politiker från flera olika partier har skrivit på motionen. Motionen har fått trettionio underskrifter. Den lämnades in till Borgå stad i onsdags.