Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Privatiseringar i Grekland – på gott och ont

Från 2015
Uppdaterad 21.08.2015 17:22.
Flera containerterminaler i hamnen i Piraeus i Grekland har sålts till det kinesiska företaget Cosco.
Bildtext Det kinesiska företaget Cosco har tagit över en stor del av verksamheten i hamnen i Piraeus.
Bild: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA

Grekland tog tidigare i veckan det första steget i den våg av privatiseringar som är ett krav för att landet ska få internationella lån. Grekland sålde rättigheterna att driva 14 regionala flygplatser till ett tyskt företag. Bland annat ska flera hamnar, vattenverk, järnvägarna och elnätsoperatören privatiseras.

Den grekiska staten förlorar med andra ord kontrollen över den mest grundläggande servicen i landet. Och många greker är rädda för vad det ska betyda för dem.

Massiva demonstrationståg mot privatiseringar har upprepade gånger dragit fram på Atens gator.

Grekerna är rädda för prishöjningar, sämre service och försämrade arbetsvillkor när utländska företag tar över.

Anställda saknar kollektivavtal

En av dem som har gått i spetsen för demonstrationerna är Giorgos Gogos, generalsekreterare i Piraeus hamnarbetarförbund.

Demonstranter på Sygmatorget utanför parlamentet i Aten.
Bildtext Demonstration i Aten
Bild: EPA/FOTIS PLEGAS G

Hans arbetsplats, en av Europas största hamnar och världens största när det gäller passagerartrafik, är redan delvis privatiserad. För fem år sedan såldes flera containerterminaler i hamnen till det kinesiska företaget Cosco.

- Efter att Cosco tog över har arbetsvillkoren för hamnarbetarna försämrats, säger Giorgos Gogos. Cosco började anställa folk som inte hade någon utbildning. Företaget har anställt personal genom underleverantörer och tillåter inte facklig organisering. De anställda saknar kollektivavtal, har fått lägre lön och jobbar långa skift utan extra betalt för natt- eller helgarbete.

Analytiker viftar bort motstånd

Analaytikern George Tzogopoulos på det politiska forskningsinstitutet Eliamep i Aten viftar bort motståndet mot privatisering.

- De som är emot privatisering är facket och arbetare inom alla de områden där privatiseringar kommer att ske. Orsaken är att de kommer att förlora många av de privilegier som de hade när de jobbade för staten.

Han medger ändå att arbetsvillkoren kommer att försämras i och med privatisering men tycker att det argumentet inte håller.

- Också inom den privata sektorn i Grekland har arbetsvillkoren försämrats och man måste ta det i beaktande och jämföra med det.

- Många arbetare kommer att klaga till en början, säger analytikern George Tzogopoulos, men de måste anpassa sig eftersom det inte finns något alternativ.

"Privatisering kan vara positivt"

Forskaren Zsolt Darvas vid den ekonomiska tankesmedjan Bruegel i Bryssel håller med: grekerna har inget val om man vill ha ekonomin på fötter.

Och privatisering av flygplatser, järnvägar, vattenverk och så vidare kan faktiskt vara positivt säger han.

- Den grekiska staten är tyvärr inte den bästa ägaren. Så i och med privatisering kan servicen och kvaliteten förbättras. I det långa loppet tror jag att grekerna kommer att se att till exempel flygplatser och vattenverk fungerar bättre och mer effektivt. Bättre effektivitet leder till att företag gör vinst och det betyder mer skatter till den grekiska budgeten.

Zsolt Darvas tror inte heller på teorin om att privatisering skulle leda till prishöjningar på olika tjänster.

- Konkurrensen kan öka och på det sättet kan priserna till och med sjunka.

Utländska företag gör stora investeringar

Många av de grekiska flygplatserna är mycket gamla och har dålig kapacitet att hantera alla turister som anländer.

Det tyska företaget Fraport, som tar över flygplatserna på bland annat Kos, Santorini, Kreta och Korfu, kommer under de första fyra åren att satsa över 300 miljoner euro på att förnya flygplatserna.

Och kinesiska Cosco har satsat 500 miljoner euro på att modernisera den del av hamnen som företaget basar över. Och containertrafiken i Piraeus har fördubblats. Det här är väl nånting positivt eller?

Giorgos Gogos, generalsekreterare för Piraeus hamnarbetarförbund fnyser åt frågan.

- Cosco hämtade alla nya maskiner utomlands ifrån och det inverkar inte på något sätt på den grekiska ekonomin.

Meningen är att den grekiska staten ska sälja egendom till ett värde av 50 miljarder euro. Pengarna ska gå till en fond som är tänkt att fungera som säkerhet för långivarna.

Senast i oktober ska bindande bud ges för hamnen i Piraeus och Cosco väntas vara en av budgivarna.

Giorgos Gogos och hamnarbetarna tänker ändå inte ge upp kampen.

- Vi fortsätter kämpa med hjälp av strejker, demonstrationer och genom att informera människor om vilka problem som kommer att uppstå. Vi är optimistiska. Det är inte lätt men vi har inga andra alternativ.

Diskussion om artikeln