Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nöjda Lovisabadgäster fulla av blåmärken

Från 2015
Uppdaterad 21.08.2015 17:25.
Utställningen badortsliv i Lovisa stads museum
Bildtext Lovisa stads museums utställning om badortslivet i staden
Bild: Yle/Sune Bergström

Ännu hinner du se hur det gick till under Lovisa stads guldålder som populär badort. Utställningarna "Badortsliv i Lovisa" och "Den unge Jean Sibelius" pågår i Lovisa stads museum fram till den 27. september 2015.

Lovisa stads museums utställningar om badortslivet och om den unge Jean Sibelius
Bildtext Badortslivet i Lovisa presenteras i en rikt illustrerad bok av Mia Grönstrand
Bild: Yle/Sune Bergström

I anknytning till utställningarna har Mia Grönstrand skrivit boken "För kroppens hälsa och sinnets vederkvickelse - badortsliv i Lovisa 1762-1936". Boken finns till salu i bl.a. museets butik.

Lovisa blev tidigt en populär badort. År 1865 grundades badanstalten Aktiebolaget Wattenkuranstalten i Lovisa. Befolkningsmängden i staden fördubblades under säsongen. Sommar- och badgästerna var till stora delar utlänningar.

"Ju blåare dess bättre"

Baderskorna hörde till badhusets mest respekterade personal men de hade långa och tunga arbetsdagar. Vattenkuranstalten i Lovisa var känd för sin massage. "Ju blåare dess bättre" var de hårdhänta baderskornas paroll.

Badgästernas kropp "luckrades upp" så att gästerna dagen efter massagen hade blåmärken men de var ändå nöjda med massagen.

Radioaktivt hälsovatten

I början av 1900-talet upptäckte man att det hälsobringande, mineralhaltiga källvattnet som badgästerna dagligen fick dricka också innehöll radium. På den tiden ansågs vattnet därför vara ännu mera hälsosamt.

Badinrättningen i Lovisa fortsatte med sin verksamhet ända fram till branden 1936 som förstörde badhuset.

Jean Sibelius farföräldrar bodde i Lovisa. Därför blev det många Lovisasomrar för syskonen Sibelius. De skrev också in sig som badgäster i badhuset och underhöll gästerna med sin musik.

Östnyländska nyheter

15:59

Mer om ämnet på Yle Arenan