Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mobilstrålning kan öka risken för hjärntumörer

Uppdaterad 24.08.2015 11:03.
Bildtext Mobilstrålning utsätts man mest för då man talar i telefon. Att surfa på telefonen eller skicka meddelanden är ingen fara.

En långvarig användning av mobiltelefon kan öka risken att drabbas av hjärntumörer. Det visar en svensk forskning som är gjord av Lennart Hardell och Michael Carlberg.

- Om en person talar mycket i mobiltelefon under en längre tid har det visat sig att risken att drabbas av en hjärntumör är tre gånger så stor jämfört med de som inte talar så mycket i mobiltelefon, säger specialläkare Robert Paul i Åbo.

Barn speciellt utsatta

Trost att risken för hjärntumörer ökar är risken att verkligen drabbas rätt så liten. Eftersom mobiltelefoner är ett ganska nytt fenomen lönar det sig ändå att vara försiktiga speciellt med barns mobilanvändning eftersom vi inte vet vilka effekter mobilstrålningen har under en längre tid.

- Speciellt för barn är det bättre att skicka textmeddelanden än att ringa med telefonen. Strålningen blir också starkare på platser där mobilhörbarheten är sämre. Så om man måste tala mycket i telefon, lönar det sig att välja en plats med bra hörbarhet, säger Paul.

Robert Paul är specialläkare i inre medicin.
Bildtext Specialläkare Robert Paul.

Inget stort problem

På Strålsäkerhetscentralen Stuk bedriver man för tillfället ingen egen forskning när det gäller mobilstrålning, men de deltar i ett internationellt projekt där man undersöker vilka problem mobilstrålning kan leda till i det långa loppet. Hittills har de ändå inte märkt av att mobilstrålningen skulle medföra några större hälsorisker.

- Mobiltelefonens sändningseffekt är ändå så låg att strålningen åtminstone inte märkbart påverkar hjärnvävnaden. Däremot är det vanligare att man får trötta ögon och ergonomiska besvär om man använder sin mobiltelefon mycket, säger specialforskare Sami Kännälä vid Stuk.

Stuk undersöker regelbundet strålningseffekten hos nya mobiltelefoner och trots att telefonerna förändrats mycket under årens lopp är det ingen större skillnad när det gäller strålningen på äldre och nya mobiltelefoner.

- Trots att smarttelefonerna blivit mer avancerade är strålningseffekten densamma som hos äldre telefoner. Men den här undersökningen mäter förstås bara effekten av själva strålningen. Den undersöker inte om det finns några hälsorisker med telefonerna, säger Kännälä.

Många fördelar

Även om det kan finnas risker med att utsätta sig för mobilstrålning måste man också väga fördelarna mot nackdelarna.

- Man måste komma ihåg att mobiltelefonen är till större nytta än till skada. Tiden får utvisa hur mobilstrålningen påverkar oss och om det har någon verklig betydelse för folkhälsan eller inte, säger Paul.