Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Hanna Enlund: Det finns inga regler!

Från 2015
Hanna Enlund
Bild: Yle /Rolf Granqvist

”Jag kallar dem shants – shirt and pants. Många tror att det är ett exklusivt designerplagg när de ser mina byxor, men det är min lilla hemlighet.” – Diana Joy

Citatet är hämtat ur boken Modemanifestet av Sofia Hedström. På pärmen ser man en bild av en kvinna med ett par speciella byxor. Byxorna är en herrskjorta. Nej, byxorna var en herrskjorta innan Diana tog bort kragen, sydde ihop halshålet från avigsidan, klev i ärmarna med benen och knöt ihop skjortan kring höfterna. Nu är det ett par unika byxor.

Jag är själv utbildad sömmerska och har vana att hantera en symaskin sedan 7 års ålder när mamma introducerade oss för varandra. Ibland när jag berättar för andra att jag sytt eller ändrat om ett plagg jag har på mig reagerar de med kommentaren ”oj, tänk om man hade den kunskapen”. Jag förstår den känslan, jag känner igen den från andra situationer när jag själv suktat efter kunskap jag inte har.

Men. Kunskapen är bara en liten del. Ett verktyg. I många år satt jag inne med kunskapen utan att för den delen komma till skott och sy eller sy om ett enda plagg. Med en utbildning i bagaget tenderar uppgiften att bli onödigt stor. Man vet precis hur man borde göra, enligt konstens alla regler, suck och stön. Det får bli en annan dag.

Men för något år sedan stötte jag på boken Modemanifestet – De stilsmartas handbok. Sofia Hedström är en internationellt känd modejournalist som fick nog av sin svällande garderob och den snabba trendtakten som bidrar till ett ohållbart slit- och slängbeteendet. Hon tog ett års shoppingstopp och sökte efter stilsmarta lösningar, vilket resulterade i en för mig otroligt inspirerande bok.

Det är inte de konkreta tipsen på hur jag kan ändra om mina kläder som inspirerar mig mest i boken utan det annorlunda tankesätt hon erbjuder mig. Hedström pratar om kläderna som råvaror (inte färdiga rätter) och kallar tipsen för klädrecept. Ett klädesplagg är aldrig färdigt, det kan alltid bli något annat.

Framför allt erbjuder hon mig frihet och tar bort det krångliga och ängsliga. Av de drygt 50 klädrecepten kan en majoritet göras utan symaskin. Ett recept: gräv ner din t-skjorta i marken och gräv upp den efter 3 månader. Jag känner hur ”konstens alla regler” tonar bort, tack och hejdå. Lekfullheten, knasiga tips och bristen på regler talar till mig så det står härliga till, jag får en stark lust att gå lös på garderobens innehåll med sax och målarpensel.

I skolan lärde jag mig att konstruera mönster och rita exakta linjer med linjal. Och visst kommer den kunskapen till nytta nu och då i mina syprojekt men det är tack vare kreativiteten och ”det-är-inte-så-noga-inställningen” som Modemanifestet väckte i mig som gör att jag över huvudtaget har några syprojekt på gång. Sammanfattningsvis: Det finns inga regler, pröva dig fram, hitta glädjen!

Rester och gäster på Strömsö: Hannas återvunna garderob - Spela upp på Arenan
Rester och gäster på Strömsö: Hannas loppisfynd - Spela upp på Arenan