Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nord- och Sydkorea möts för att minska spänningen

Från 2015
Uppdaterad 22.08.2015 23:21.
Nordkoreanska soldater (i bakgrunden) ser på sydkoreanska soldater i gränsbyn Panmunjom i juli år 2015.
Bildtext Nordkoreanska soldater (i bakgrunden) ser på sydkoreanska soldater i gränsbyn Panmunjom i juli år 2015.

Nord- och Sydkorea möttes på lördag i ett försök att minska spänningen vid gränsen mellan länderna. Initiativet kom från Nordkorea på fredag kväll och Sydkorea gick med på förslaget på lördagsmorgonen.

Bägge länder skickade två representanter till stilleståndsbyn Panmunjon för att diskutera Nordkoreas ultimatum om att Sydkorea måste ta ner sina propandahögtalare vid gränsen.

Förhandlingarna inleddes vid tolvtiden finsk tid och sent lördag kväll meddelades det att samtalen fortsätter på söndag eftermiddag.

Tvisten om högtalarna ledde till att länderna på torsdagen besköt varandra över gränsen med artilleri. Därefter infördes högsta militära beredskap i bägge länder.

Nordkorea har hotat med nya attacker om Sydkorea inte tar ner högtalarna på lördag..

Några timmar innan tidsfristen löpte ut

Beskedet om mötet kom endast några timmar innan Nordkoreas tidsfrist löpte ut klockan halv elva finsk tid.

Sydkoreas president Park Geun-Hye har skickat sin nationella rådgivare Kim Kwan-Jin till mötet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un representeras av sin närmaste militära medarbetare Hwang Pyong-So, som också betraktas som en av Nordkoreas mäktigaste män.

Park har avvisat Nordkoreas ultimatum och försäkrat att propagandasändningarna kommer att fortsätta.

Nordkorea anklagar Sydkorea för att ha brutit mot ett avtal från år 2004 om att bägge länder stoppar sina propagandasändningar över gränsen.

Avtalet höll i elva år, men Nordkorea körde nyligen igång sina egna sändningar, några dagar efter att Sydkorea hade brutit mot avtalet och satt upp elva stora högtalaranläggningar vid gränsen.

Sydkorea oroar sig för fler attacker från norr

Artilleriduellen i torsdags började när Nordkorea avfyrade minst två luftvärnsmissiler mot sydkoreanska högtalare i gränszonen. Sydkorea svarade med att avfyra ett trettiotal artillerigranater mot Nordkorea.

I Sydkorea tror många experter att Nordkoreas ledare Kim Jong-un denna gång kommer att göra allvar av sina hot att använda militära medel för att få sin vilja igenom.

Spänningen ökas av att USA och Sydkorea har inlett sin årliga höstmanöver, som Nordkorea betraktar som en militärövning inför en invasion.

USA har fortfarande omkring 28 000 soldater i Sydkorea. Generalstabschefen Martin Dempsey försäkrade i ett telefonsamtal med sin sydkoreanska kollega att USA står vid Sydkoreas sida i konflikten.