Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Ping-pong med medborgarinitiativen”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Medborgarinitiativ.fi (printscreen)

Politikerna är oense i frågan om man borde införa en tidsfrist för medborgarinitiativ. Frågan har blivit aktuell eftersom riksdagen först röstade igenom en jämlik äktenskapslagstiftning på basis av ett medborgarinitiativ och nu försöker ett annat initiativ häva den processen.

Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson sitter i riksdagens grundlagsutskott och hon anser att procedurerna kring medborgarinitiativen behöver utvärderas.

- Det finns en risk att det blir en evigt pingpong-spel med medborgarinitiativen, säger Henriksson.

En hurdan tidsfrist skulle det vara frågan om?

- Det är klart att det inte kan vara en för lång tidsfrist för att i ett medborgarsamhälle ska medborgarna uppmuntras till att vara aktiva.
Man kan kanske ändå tycka att om en sak har avgjorts under en riksdagsperiod så är det kanske onödigt att ta upp samma sak under samma riksdagsperiod.

”Stör riksdagens arbete”

Det finns också de i riksdagens grundlagsutskott som vill gå ett steg längre och slopa hela medborgarinitiativet. Det vill samlingspartisten Wille Rydman.

- Medborgarinitiativet ger inte så mycket till demokratin utan snarare stör riksdagen i sitt dagliga arbete, säger Rydman.

Rydman anser också att systemet med medborgarinitiativ skapar falskt hopp hos människor och lyfter fram marginella intressen som inte har en chans att godkännas av riksdagen, vilket i sin tur minskar tilltron till representativ demokrati.

Ett medborgarinitiativ klubbat igenom i riksdagen

Tillsvidare har endast ett medborgarinitiativ behandlats och blivit godkänt av riksdagen. Det är frågan om den jämställda äktenskapslagen som riksdagen röstade igenom i december 2013.

Motinitiativet har samlat 50 000 namn som krävs för att riksdagen ska behandla medborgarinitiativet.

”Demokrati måste få ta tid”

Tankarna om att införa en tidsfrist eller skyddstid för medborgarinitiativen väcker inte jubel hos Socialdemokraternas riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta. Hon är ersättare i riksdagens grundlagsutskott.

- Människor känner att de kan påverka i samhället genom medborgarinitiativ. Med tanke på att allt färre röstar i politiska val är det allt viktigare.

Feldt-Ranta tycker inte att argumentet om att det uppstår en risk för så kallade ”evighetsinitiativ” som bollas fram och tillbaka i riksdagen och försvårar riksdagens arbete håller.

- Demokrati är viktigt. Det måste få ta tid, säger Feldt-Ranta.

Konstgjort och onödigt

Vänsterförbundets riksdagsledamot och grundlagsutskottsmedlemmen Annika Lapintie är inne på samma linje.

- Det låter både konstgjort och onödigt att införa en tidsfrist. Det finns massor med olika medborgarinitiativ och det är endast några enstaka som nått gränsen på 50 000 namn. Det är ett tillräckligt skydd i sig, säger Lapintie.

Enligt Lapintie är det att en tillräckligt stor grupp vill att ett ärende ska behandlas i riksdagen en tillräcklig orsak för att riksdagen ska göra det.