Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kajplats för ny oljebekämpningsbåt inte färdig

Från 2015
Bildtext (Arkivbild)
Bild: YLE/ Lone Widestam

Var ska Räddningsverkets i Östra Nyland nya oljebekämpningsbåt på Pellinge placeras?

Den nya hamnen är ännu inte klar och Räddningsverket får sin båt redan nästa år.

Det saknas tiotusentals euro i byggkassan, vilket gör att projektet med hamnen drar ut på tiden.

Räddningschef Peter Johansson vid Räddningsverket i östra Nyland är ändå lugn:

- Om Pellinge FBK:s hamn inte hinner bli färdig, så måste vi hitta någon alternativ lösning. Bäst skulle det förstås vara att hamnen skulle bli färdig i tid. Hamnprojektet har ju pågått i många år, men faktum är att just nu vet jag inte hur ärendet ska lösas, säger Johansson.

Det är Borgå stad som äger hamnområdet och depån. Kan Räddningsverket påverka processerna?

- Vi kan ju vara med och reda ut hur slutdelen kunde finansieras, bland annat genom att försöka få fram finansiering för kajplatsen, säger Johansson.

För att hamnen ska duga för oljebekämpningsbåten, krävs inte att den är till hundra procent färdig, men det bästa skulle naturligtvis vara att hamnen skulle kunna byggas färdig innan båten levereras. Johansson tycker att det är ledsamt om projektet falerar på slutrakan.

- Det har ju satsats en hel del pengar på projektet. Bland annat har man byggt en väg ner till hamnen och området vid stranden har fyllts ut och jämnats, men faktum kvarstår: Hamnen är inte helt färdig, konstaterar Johansson.

Räddningsverket ska också få en annan oljebekämpningsbåt som ska placeras i Isnäs i Lovisa. Den båten har redan en kajplats.