Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

10 låtar att skilja sig till

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2020 10:22.
Marvin Gaye: Trouble Man
Bild: StevieGBlog.blogspot.com

"Nittio procent av alla poplåtar handlar om kärlek. Om popmusik skulle påverka vårt beteende skulle vi alla älska varandra". Så här sade Frank Zappa inför USA:s kongress under 80-talets censurhysteri. Poplåtar kanske inte påverkar vårt beteende men de utgör ofta soundtracket till våra liv.

Det finns låtar som passar ihop med diverse olika känslor och situationer. Här kommer 10 låtar med temat separation och skilsmässa.

1. The Supremes: Stop! In the Name of Love

Låten fick sitt namn under ett gräl mellan textförfattaren Eddie Holland och hans fru. Det hela hade gått så långt att frun var på väg att storma ut genom dörren. Då ropade Eddie "Stop! In the name of love". Frun stannade upp, tittade tillbaka och brast ut i skratt. Ibland kan t.o.m. en ganska fånig replik rädda situationen.

2. Doris Duke: Divorce Decree

Doris Duke är den okrönta drottningen när det gäller att sjunga om olycklig kärlek. Här sjunger hon om hur det känns när man står där med skilsmässopappren i handen. Hennes egna privatliv har varit ganska olyckligt, ett antal äktenskap har slutat i skilsmässa, vilket kanske förklarar hennes förmåga att leva sig in detta tema.

Tammy Wynette: D.I.V.O.R.C.E.

Tammy Wynette var Doris Dukes motsvarighet inom country-musiken. Med sina fem äktenskap och erfarenhet av att vara ensamförsörjande mor åt tre barn visste hon vad hon sjöng om. Tammy Wynette var en av de första som gav en röst åt kvinnorna och deras liv inom den ganska så konservativa country-musiken.

Dixie Chicks: Goodbye Earl

Dixie Chicks visar att tiderna har förändrats sedan Tammy Wynettes dagar. Dagens kvinnor vägrar stå ut med att bli behandlade dåligt av sina män. I stället för att gå med på vad som helst hittar de i bästa fall ny styrka och ett nytt liv utan någon försupen slusk. Eller så borde det ju vara, tyvärr finns det en hel del människor som lider stilla i dåliga äktenskap och förhållanden utan att våga eller kunna göra något åt sin situation.

Evanescense: Call Me When You're Sober

En självbiografisk låt av Evanescence-sångerskan Amy Lee som handlar om slutet på hennes förhållande med musikern Shaun Morgan. Förutom låtens katarsiseffekt för Amy Lee själv har den också blivit något av en signaturlåt för unga kvinnor som har avslutat dåliga äktenskap och förhållanden.

Marvin Gaye: Here my Dear

När Marvin Gaye och hans fru Anna Gordy Gaye (skivbolagschefen Berry Gordys syster) skiljde sig kom advokaterna överens om att intäkterna från Marvins nästa album skulle gå till Anna. Resultatet var Here my Dear, ett till stor del improviserat album där Marvin Gaye redogör för sina känslor om äktenskapet och dess slut. Trots en ganska låg ambitionsnivå vid inledningen av projektet blev det här en av milstolparna i hans karriär.

Mikael Wiehe: Nu ger hon sig iväg

I likhet med Marvin Gaye skrev Mikael Wiehe ett helt album om sin skilsmässa. Som tur är lyckades paret komma över äktenskapskrisen vilket ju var en lättnad för Wiehe som inte hade varit initiativtagaren. Han gav ändå ut det färdiga albumet som fick heta Sånger från en inställd skilsmässa.

Marianne Faithfull: She’s got a problem

Marianne Faithfulls She's got a problem grundar sig på en dikt av Caroline Blackwood. Det här är kanske den bedrövligaste av låtarna på den här listan. Mig får den att tänka på en äldre kvinna som har varit med om att bygga upp ett liv tillsammans med en senare framgångsrik man bara för att bli utbytt mot en yngre bimbo i det skede när ungdomens uppoffringar äntligen börjar bära frukt.

ABBA: The Winner Takes it All

ABBA:s klassiker inom genren har som så många andra låtar med detta tema en förankring i verkligheten. Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog var själva mitt i sin skilsmässa då låten skrevs och bandades in. År 2006 valdes The Winner Takes it All till Storbritanniens "favoritsång om att bryta upp förhållanden".

Gloria Gaynor: I Will Survive

När det gäller skilsmässa ur det kvinnliga perspektivet är den här låten den första många kommer att tänka på. Den är på gränsen till sönderspelad i sammanhanget, men om den nu hjälper någon i en svår situation att känna sig litet bättre får man väl leva med det.

Svenska Yle samlar berättelser om skilsmässa #inödochlust
Varför gick ni skilda vägar? Här kan du berätta din story!

#inödochlust?