Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler jobbar deltid inom handeln

Från 2015
Uppdaterad 24.08.2015 14:50.
Bildtext I dagligvaruhandeln var omsättningen nästan 13 miljarder euro år 2013.
Bild: YLE/Ellen Uggeldahl

Detaljhandeln i Finland påverkas av den växande näthandeln och de dåliga ekonomiska tiderna. Det finns fler arbetslösa än tidigare inom handeln, men också fler deltidsanställda.

Handeln här hemma genomgår som bäst stora förändringar, visar en ny bok beställd av Servicefacket PAM. Den ekonomiska svackan leder till att vi konsumerar mindre. Samtidigt handlar vi mer på nätet än tidigare.

Det har lett till att det för tillfället finns ett större antal tomma butiksutrymmen. Dessutom går många arbetslösa inom handeln. I slutet av juni fanns det närmare 20 000 arbetssökande inom branschen. Så här dålig har situationen på arbetsmarknaden inte varit sedan 90-talet, meddelar PAM.

Varje anställd jobbar färre timmar

Däremot går det att se en ökning i mängden visstidsanställda samt i mängden personal från bemanningsföretag. Det har lett till att antalet arbetstimmar per anställd inom handeln har minskat under de senaste fem åren.

Det här är en trend som inte går att se inom övriga branscher. Butiksanställda arbetar i genomsnitt 30 timmar i veckan, medan motsvarande siffra i övriga branscher är 33 timmar

– Det här är bra att hålla i minnet när man nu diskuterar en förlängning av arbetstiden, kommenterar ordförande Ann Selin.

Många försäljare tvingas ta emot visstidskontrakt på deltid då det helt enkelt inte finns heltidsjobb. Så kallade nollavtal, där mängden arbete kan variera mellan ingenting och heltid, är också vanliga.

I fjol hade nästan 40 procent av de anställda inom handeln ett deltidskontrakt.

– Det här är arbetsmarknadsfrågor som borde behandlas, säger Selin. Arbetstagaren borde ha bättre möjligheter till heltidsjobb, men samtidigt borde man kunna garantera färre arbetstimmar åt den som vill det.

Diskussion om artikeln