Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Benny recenserar Splatoon – färgglatt våld

Från 2015
Uppdaterad 24.08.2015 15:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kontroller: Benny recenserar Splatoon – färgglatt våld - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Benny har druckit tre liter målarfärg. Eller så har han bara spelat alltför många matcher i onlineskjutaren Splatoon. Ted förstör ballonger och Susanne har migrän, men Benny har roligt ändå. Kolla videon och ha roligt du med.

Nintendo anklagas ofta för att vara alltför konservativa: samma karaktärer i samma spelserier, om och om igen. Splatoon bryter trenden med att inte bara vara starten för ett nytt varumärke, utan även Nintendos första steg in i en för dem obekant genre – onlineskjutarna.

Kontroller har förnyats!

  • I höst blir det mer Kontroller åt folket! Varje recension sätts ut på webben som ett separat klipp med en tillhörande skriven recension. Utöver det kommer också Björn en gång i veckan att kritiskt granska och analysera fenomen inom spelvärlden. Varje måndag och onsdag kommer recensionerna, varje fredag kommer Björns (oftast arga) utläggning. Inget mera Kontroller på teve, men dubbelt längre recensioner istället!

Till skillnad från de närmaste konkurrenterna handlar dock inte Splatoon om bistra militärfarbröder eller skalliga rymdsoldater – det handlar om bläckfiskhumanoider, inklings, beväpnade med Nerf-doftande plastgevär som avfyrar bläck.

Man tycker att det här borde inverka negativt på spelkänslan, men skjutdonen i Splatoon är precis lika tillfredsställande att använda som mer verklighetsinspirerade vapen. Den färggranna estetiken förtar inte heller spänningen i en riktigt jämn match.

Inte Call of Duty doppat i färg, men kanske Quake

Men Splatoon är inte Call of Duty doppat i färg. Det vanliga spelläget heter turf wars och går ut på att täcka så mycket som möjligt av banan med det egna lagets bläck. Det här gör att hela kartan spelar roll och sammandrabbningarna sprids ut istället för att hela tiden koncentreras till samma punkter.

Det faktum att alla spelare kan dyka runt i sitt eget bläck (och saktas ner av motståndarens) gör också att det går kvickt att ta sig från ställe till ställe, eller rentav hoppa direkt till en lagkamrats position via ett enkelt tryck på kontrollens pekplatta.

Matcherna må bara vara tre minuter långa, men det höga tempot gör dem väldigt händelserika ändå. Splatoon känns mer som Quake än Counter-Strike.

Splatoon
Bildtext Man får välja att spela som pojke eller flicka. Benny spelar flicka eftersom de där bläckfiskflätorna är så jävla coola.
Bild: Nintendo

Utöver turf wars har vi också splat zones och tower control (när du läser detta bör även det nya spelläget rainmaker finnas tillgängligt). Men jag gillar inte något av dem. I splat zones ska man kontrollera specifika zoner och i tower control kämpar båda lagen om ett rörligt torn som man ska försöka köra till motståndarens bas.

Nackdelen med bägge är att de gör stora delar av banorna överflödiga, och matcherna känns ofta som att man körs genom en köttkvarn om och om igen. Kaotiskt och intensivt, javisst, men turf wars är var den verkliga onlinebehållningen ligger.

Tråkig enspelarkampanj

Splatoon har en enspelarkampanj också, men den känns mer pliktskyldig än något annat. Här finns några riktigt fina idéer (framför allt i bosstriderna, den sista banan är fantastisk) men överlag engagerar inte enspelaruppdragen. Bra träning inför onlinedelen dock, och ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med kontrollerna under mer avslappnade former.

Splatoon
Bildtext Vem i helvete ska städa upp det här sedan? Va? Va!?
Bild: Nintendo

Slutligen har spelet även ett lokalt flerspelarläge, men det här är ännu sämre än battle mode från Mario Kart. Två spelare tävlar om att samla ballonger; någon möjlighet att spela två spelare online finns inte (som i nyss nämnda Mario Kart). Lite kul är det faktiskt att Nintendo för en gångs skull gör något vettigt med handkontrollen och förlägger den ena spelarens vy till pekskärmen, men om man väljer att tillbringa tid på det här spelläget är man antagligen lite dum i huvudet.

Slutbetyget då?

Eftersom jag är en osocial jävel bryr jag mig inte så himla mycket om sådana detaljer.

Splatoon är ett spännande och oerhört välkommet tillskott i Nintendos portfolio. Spelkänslan är klockren och den audiovisuella presentationen (musiken och karaktärsdesignen är underbara) bevisar återigen att Nintendo inte är beroende av modern hårdvara för att skapa bra spel. Förvisso kan man klaga på att spelet saknar alla former av röstchatt, men eftersom jag är en osocial jävel bryr jag mig inte så himla mycket om sådana detaljer.

Text: Benny Holmström