Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kreativiteten bubblar i Ekenäskollektiv

Från 2015
Uppdaterad 27.08.2015 09:21.
Julia Ingo och Christoffer Relander är två av dem som arbetar på Spinneriet i Ekenäs.
Bildtext Julia Ingo och Christoffer Relander har varsitt arbetsbord på Spinneriet i Ekenäs.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Spinneriet är ett kreaktivt kollektiv och en studio i centrala Ekenäs. Lokalen består av ett kök, en terass med kvällssol och ett rum med högt till tak och flera stora fönster. Inuti pulserar kreativiteten i olika former, från konstmåleri, regi till skriveri.

- Här jobbar människor som verkar inom den kreativa branschen, de har det här som ett arbetsrum. Vi har så mycket utrymme att vi också kan använda det som en fotograferingsstudio, berättar Julia Ingo.

Julia Ingo är filmmakare, regissör och producent. Hon skriver också manus och berättelser.

Julia Ingo i kollektivet och studion Spinneriet, i Ekenäs.
Bildtext Julia Ingo är filmmakare, regissör och producent.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

- Jag kom hit till Spinneriet för att jag i årsskiftet flyttade till Pojo från Helsingfors och jag alltid har drömt om ett kreativt kollektiv utanför stan. Ganska snart efter att jag flyttat ringde Karin Lindroos mig och sade att hon hittat ett utrymme och då svarade jag att visst, nu kör vi!, minns Ingo.

Kollektivet ska få växa organiskt, av sig själv. Konstnärerna som verkar i Spinneriet kommer med tiden se vad det utvecklas till.

Christoffer Relander i kollektivet och studion Spinneriet, i Ekenäs.
Bildtext Christoffer Relander är konstfotograf.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Även om alla nio sitter i samma rum, betyder det inte att de hela tiden aktivt samarbetar. I det gemensamma rummet kan man få stöd av andra i samma situation och dessutom inspireras.

Konstfotografen Christoffer Relander är van att arbeta ensam och över internet, då de flesta av hans kunder kommer från utlandet.

- För mig har det varit skönt att kunna vara här i Spinneriet bara för att vara lite mer social och jag kan få idéer och inspiration av de andra som jobbar här. Samarbetet behöver nödvändigtvis inte vara konkret, utan man kan inspirera varandra genom att hålla på med sina egna projekt. Därifrån kanske det någon gång föds någonting gemensamt, förutspår han.

Mer om ämnet på Yle Arenan